Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste arbeta tillsammans

Annons

Jag kom i gott sällskap men vi är för få! Eftersom ingen (i alla fall bland dem jag känner!) i vänsterpartiet vill bestämma över andra, gå in i maktpositioner och göra karriär inom politiken, så behöver vi bli fler.

Vi har ett tyst stöd av många, kliv fram!

Vi har ett demokratiskt system i Sverige med representativ demokrati, det vill säga att vi går och röstar på dem som vi vill ska representera oss politiskt.

Jag och vi i vänsterpartiet tycker inte detta räcker utan vi vill att så många människor som möjligt ska vara aktiva och del-aktiga i beslut och den inriktning som vårt samhällsbygge ska ha.

Några få procent av Sveriges befolkning är med i ett politiskt parti. Inom partierna i sin tur är det inte alla som är aktiva. Vi ska alla vara delaktiga, kunna påverka och ta helhetsansvar!

I dag har vi ett politikerförakt, det är trist. Jag kommer inte att gnälla mer över politiker, som jag gjorde förr, nu när jag vet hur mycket tid, energi och kraft det går åt och hur oerhört mycket skit man får ta. Jag tror politikerförakt är en del av ett allmänt människoförakt och misstroende mot andra och varandra. Det är också trist. Tack och lov kan vi alla förändra oss!

Jag tror att de system vi har nu, de regelsystem vi har, är alltför rigida. De regelsystem vi har skyddar i hög grad det bestående, vilket innebär att om det ska ske förändringar måste de som har makt och position släppa ifrån sig makt och kontroll men ändå vara kvar med sin kunskap. Alla som engagerar sig måste ta ansvar för helheten och inte bara för enskilda sakfrågor.

Att jag engagerar mig i vänsterpartiet beror på att jag vet att ett samhälle inte kan ha för stora klyftor mellan med-borgarna för då blir det automatiskt utslagning och ökad kriminalitet.

Det är viktigt att ha en värdegrund där människors lika värde också gäller ekonomi.

Det är spännande nu med andra former för påverkan, till exempel Dalsällskapet. De har gjort ett strålande arbete och både vill och kan ta fortsatt ansvar för sina idéer.

Nu kan vi politiker, kanske allra mest de styrande i kom-munstyrelse och dess au, fort-sätta att arbeta tillsammans med Dalsällskapet och på så vis blir det fler som engagerar sig pol-itiskt. Så här kan vi göra i många viktiga frågor i kommunen.

Jag tror att det är nödvändigt med samverkan över alla gränser för att det ska bli bra för oss alla. Tiden för svart-vita motsättningar och konflikter är förbi. Det innebär inte att jag tror att alla ska "tycka-lika-och-vara-snälla", utan att vi måste samverka och ha respekt för varandra trots våra olikheter och olika synsätt. Alla människor är fullständigt unika. Det finns bara en av varje och det är helt enastående! Ändå har vi alla samma grundläggande behov. Nog ska vi väl kunna få till detta?

Det är en spännande tid vi går till mötes. Ju fler som är delaktiga desto rikare samhälle i alla avseenden.

Monica Igelberg

Vänsterpartiet i Säter

Mer läsning

Annons