Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi lever i den framtid många drömmer om

Annons

För de allra flesta människor utgör Sverige och våra skandinaviska grannar en vision om hur livet skulle kunna gestalta sig. Här finns god social ordning, politisk stabilitet, skyddsnät för dem som ramlar ur arbetsmarknaden, hygglig rättssäkerhet, hög bostads- och levnadsstandard. Vi lever den framtid som många drömmer om.

I de allra flesta internationella rankinglistor hamnar vårt land på någon av de allra främsta platserna. Det må vara konkurrenskraft eller mänskliga rättigheter. Vad vi tar för givet, är en nåd att stilla be om för de flesta. Ty miljarder människor i den framtid som vi själva fruktar allra mest, lever i kaos, fattigdom och i en utarmad fysisk miljö utan tillgång till rent vatten, i ofrihet.

Ändå upplever vi själva, Sverige som ett ofärdigt samhälle. Och visst, något som är mycket bra kan också bli mycket bättre. Sverige har sedan några år en ekonomisk tillväxt som ligger i topp i Europa. Det ger oss resurser för både konsumtion men också för samhällsutveckling i icke-materiella avseenden. Människans starkaste drivkraft har alltid varit att leva sitt liv i frihet. Men friheten måste komma alla till del, inte bara de privilegierade.

Ett frihetligt samhälle manifesteras genom rättssäkerhet, respekt för mänskliga rättigheter, för kulturella och etniska olikheter.

Alla måste ha tillgång till inflytande i medborgerliga och politiska processer. Ordets frihet är själva livsluften för det öppna samhället.

Det öppna samhället förutsätter förtroende. Det öppna samhället kan aldrig byggas på rädsla och fruktan. Men just nu stramas individens frihet åt i många västliga demokratier. Det är framför allt fruktan för terrorismen som motiverat intensifierad övervakning, telefonavlyssning, hårdare förhörsmetoder, lagring av medborgarnas telefonsamtal och e-post, säkerhetskontroller, fingeravtryck och fotografering vid flygplatser, lagring av data om banktransaktioner, stramare asylprocedurer, undangömda fångläger, kodlås.

Låt oss använda våra resurser för att stärka det öppna samhället, där individens integritet står före statens intresse. Roosevelt sa "Det enda vi ska frukta är fruktan själv".

BO EKMAN BO EKMAN ÄR FÖRETAGARE OCH FÖRFATTARE BOENDE I TÄLLBERG OCH ÅTERKOMMANDE KOLUMNIST I TIDNINGEN.

Mer läsning

Annons