Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kommer inte ha någon att prata med"

Annons

Klockan är kvart i tolv, i köket står Yvonne Norén och gör klart det sista innan det är dags att servera pensionärerna mat. Soppa, pannkaka och sylt är dagens meny. Yvonne har jobbat i Smedjans restaurang i 13 år som köksbiträde och vet i dag inte vart hon ska ta vägen när köket stänger, preliminärt i maj.

- Det är ovisst att inte veta vad som ska hända, säger hon.

Vid tolvtiden börjar matgästerna att droppa in. De flesta bor i servicehuset men några kommer utifrån och bor i vanliga lägen-heter. När restaurangen stänger kommer de i stället att få matlådor från hemtjänsten och sedan äta själva hemma vid köksbordet. Deras chans på dagen att träffa lite folk försvinner.

De som bor i huset är också ledsna över att restaurangen tas bort och att den sociala samvaron vid maten försvinner. Ragnhild Sahlander säger att hon tycker att det är sorgligt.

- Då kommer vi inte att ha någon att prata med. Vi kommer att bli som dövstumma, säger hon

- Va' ska det vara bra för att låta det här stå tomt, vad sparar de på det? undrar Gerda Hedlund, och berättar att restaurangen inte bara är ett matställe utan också en samlingslokal när det vankas underhållning.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons