Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kommer att lida skada"

Annons

I brev till kommunen begärde Lidl nämligen att uppgifterna om köpesumman skulle hemlighållas.

Så här skriver Mikael Andersson, etableringschef vid Lidls region Örebro, i brevet:

"Eftersom vi kommer att lida skada om våra affärsförhållanden kommer till våra konkurrenters kännedom, utgår vi från att detta ärende behandlas med sekretess i enlighet med sekretesslagen."

Kanske för allra första gången genom tiderna tvingades tjänstemän vid kommunens mark- och planeringsenhet att undervisa en fastighetsköpare om att uppgifter om köpesummor i princip aldrig går att hemligstämpla.

Orsaken till att kommunen får ärenden av det här slaget på sitt bord är att kommunen har möjlighet att utnyttja möjligheten till förköp enligt förköpslagen.

Något sådant intresse har inte kommunen. Mark- och planeringschefen Jan-Erik Eriksson föreslår att kommunen meddelar Lidl detta. Formellt blir det kommunalrådet Roger Stål (s) som undertecknar beslutet eftersom han har delegationsrätt. Beslutet kommer senare att föredras för kommunstyrelsen.

Mikael Anderson vid Lidl skriver att Lidl "om möjligt" önskar besked från kommunen senast den 16 februari.

Snabba ryck, alltså. Frågan är om det ska tolkas som att godsmagasinet kommer att rivas i vår och en ny köplada vara uppförd redan inom några månader?

NLT har förgäves försökt nå Mikael Andersson för kommentarer. På huvudkontoret i Stockholm svarade vd-sekreteraren Åsa Andersson:

-Så skulle inte jag tolka det. Det är standard att vi vill ha svar så fort som möjligt.

När öppnar ni i Ludvika?

-Jag vet inte hur planerna ser ut och även om jag vetat någonting så hade jag inte berättat. Vi går ut med information ett par veckor innan öppnandet av en ny butik.

Åsa Andersson uppger att Lidl just nu har 32 butiker i landet. Om ett par dagar öppnar man i Norrköping och den 19 februari i Vetlanda och Eskilstuna.

Hur många anställda är ni i Lidl Sverige?

-Det får jag tyvärr inte gå ut med.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons