Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi känner oss överkörda"

Annons

Myrholm är en av närmare 700 som förlorar jobbet när Scania lämnar Falun hösten 2008. Han liknar de närmaste åren vid ett långt lopp mot det målsnöret.

Som alla andra säger han att beskedet var väntat. Men ändå.

Han jämför det med hur det känns när någon dör efter långvarig sjukdom.

-Även om du vet att det ska hända så kan du aldrig förbereda dig. Vi känner oss överkörda, kort och slätt. Det är alltid tufft när släggan till sist slår i bordet. Nu får vi ta en dag i taget, säger han.

Till sommaren fyller Anders Myrholm 50 år.

Med småbarnsåren avklarade känner han sig som en man i den mest produktiva av åldrar, men oroar sig för att han kommer att stämplas som för gammal på arbetsmarknaden.

Många tankar far genom huvudet nu. På jobbet skyddar sig många med galghumor, men de mår säkert sämre inombords än vad som syns utanpå.

Nu avvaktar Anders Myrholm samtalen med folk från Trygghetsrådet. Han hoppas på kommunledningens löften om nya jobb, även om kommunalrådets försäkringar doftar välstekt valfläsk.

-Avvecklingsprocessen blir lång, och det är tur, säger Anders.

Han påpekar att den långa varseltiden inte beror på någon hänsyn till de anställda. Snarare behöver företaget gott om tid att förbereda sig i Södertälje, där det råder brist både på utbildad arbetskraft och bostäder.

Än har han inte varit på arbetsförmedlingen, men det är väl snart dags. Och visst är det många som sneglar på industrigrannen Ericsson som planerar att nyanställa.

Anders Myrholm är kritisk till Scanias agerande. Fabriken i Falun har gått med stora vinster. Företaget tjänade fyra miljarder förra året, men det räcker tydligen inte.

I produktionen har man alltid talat om respekt för individer.

- Den respekten visar de på ett konstigt sätt nu, säger Myrholm.

Som skyddsombud för Metallklubben tycker Anders Myrholm att arbetsmiljöfrågor är viktiga. Han skriver normalt ett par arbetsskaderapporter i månaden. På senare år har det sällan varit allvarliga olyckor. Förebyggande miljöarbete har gett resultat.

Men den psykosociala arbetsmiljön påverkas negativt när det inte finns någon framtid för fabriken. Som skyddsombud på avdelningen för framaxlar kommer Myrholm förmodligen att få mer att göra.

Han berättar om frustration, uppgivenhet och ilska efter beskedet.

Han våndas med dem som just bildat familj och köpt villa. De har det värre ekonomiskt.

Familjen Myrholm sålde villan i Hosjö för några år sedan och flyttade till lägenhet i centrum. Det räcker med fastigheterna i Särna som behöver skötas.

-Det är upp till var och en nu. Jag är ju van vid social trygghet och fast inkomst. Fast i grunden är jag nog en förtröstansfull person. Man måste se ljuset i tunneln, säger Anders Myrholm.

RAGNA FAHLANDER JOHAN LUNDAHL

Mer läsning

Annons