Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi känner oss helt kasserade"

Annons

- Det är skrämmande. Har inte landstinget lärt sig något om hur de ska behandla sin personal? undrar Ingrid Andersson, en av de undersköterskor som i dag arbetar inom hemsjukvården.

Ingrid Andersson och kollegorna Christina Eriksson, Yvonne Bysell, Karin Persson, Gunilla Lindblom, Christina Backlund samt Ingrid Åslund Persson undrar både vad de själva ska göra efter nyår och vilka som ska göra det jobb som de gör i dag.

De har alla mellan 25 och närmare 40 års erfarenhet inom vården.

- Vi vet att det finns jobb för undersköterskor, men känner en oro för var vi kommer att hamna, säger undersköterskorna, som känner sig "kasserade".

- Ingen bryr sig om vår kompetens. Först skulle vi erbjudas betald utbildning till sjuksköterskor, men det visade sig att landstinget inte hade råd.

- Vi tycker att det känns tungt att inte ha en aning om vad som ska hända med våra jobb.

Tidningen har varit i kontakt med Sören Kerslow, verksamhetschef för primärvården, som är bortrest. Via mejl meddelar han att information om de alternativ som finns för varje enskild undersköterska "har givits både individuellt och till facklig organisation".

Uppgift står alltså mot uppgift.

"På grund av besparingskrav på cirka 10 miljoner kronor per år i primärvården Mora har vi fått ett politiskt beslut att slå ihop vårdcentralerna i Mora och minska personalstyrkan för att "komma in i kostymen", berättar Sören Kerslow.

I över hälften av landets kommuner har hemsjukvården anpassats och primärkommunerna tagit över ansvaret för den vårdnivå som utförs av undersköterskor.

"Dalarna har ännu ej genomfört detta fullt ut och nu tvingar oss ekonomin att ta det steget", enligt Sören Kerslow.

På sikt diskuteras att sammanföra landstingets och kommunens resurser till ett "äldrecentrum" för att effektivt utnyttja varandras kompetenser.

Enligt Sören Kerslow är det problem med sjuksköterskebemanning kvällar och helger, vilket ställt ytterligare krav på undersköterskorna.

Moras primärvård kommer att flytta ihop under 2003 "efter att all personal deltagit i processen att "vända alla stenar" och hitta bästa lösningarna trots den bistra situationen som uppstått av sparkravet".

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons