Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kan inte höja skatterna"

Annons

- Kommunerna har minskat sina särskilda boenden på ett ganska drastiskt sätt. Det har gjort att vår primärvård fått en helt annan belastning. Allt fler svårt sjuka kommer att vårdas hemma i framtiden. Det måste vi möta med en hemvård som fungerar 24 timmar om dygnet. Intensiva diskussioner pågår om hur detta ska lösas, säger Persson.

Hon nämner flera områden:

3En rejäl genomlysning av fördelningsmodellen görs. Fördelas landstingets pengar på rätt sätt? Är fördelningen till vårdcentralerna rättvis? Ska mer pengar gå till primärvården på bekostnad av sjukhusen?

3Vad ska närsjukvården innehålla? Hur ska primärvården kompenseras för att den tar ett större ansvar för patienterna?

- Landstinget befinner sig i en mycket bättre ekonomisk situation, vilket gör att vi kan se mer långsiktigt på vilken vård vi ska ha, säger Ingalill Persson.

Innebär det att primärvården kan räkna med mer pengar för att bygga ut hemsjukvården?

- Nej, det är för tidigt att svara på den frågan. Samtidigt som vi har en bättre ekonomi ökar kraven hela tiden. Men vi måste invänta alla utredningar och arbeten som pågår innan vi vet hur pengarna ska fördelas i framtiden. Hur vi kan utveckla samarbetet med kommunerna är också en viktig del, säger Persson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons