Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kämpar för lasarettet

Annons

Det säger Bengt Stelin (s) och hänvisar till en mycket intensiv debatt vid arbetarkommunens möte på onsdagen.

- Det var verkligen inte tal om att vi köpte förslagen om olika neddragningar vid lasarettet, tvärtom.

- Det var många kritiska röster som hördes, och den som tror att vi bara sitter och nickar instämmande till alla förslag om nedskärningar tror fel, säger Stelin.

- Jag har fått hjälp med att plocka fram verksamhetsstatistik, för lasarettets akutavdelning, från 2003. Då visar det sig att man mellan 20.00 och 08.00 haft 3 287 besök. Ett antal av de besöken har skickats vidare till Falun medan 1 500 hjälpsökande har skickats hem efter någon form av behandling.

- Det föder en intressant fråga: Om man nu stänger akuten nattetid, vad gör man då med dessa patienter?

- Det är en viktig fråga. Ska patienten själv bestämma om han ska åka till Falun?

- Frågan är om samtliga dessa patienter ska tas om hand av Falu lasarett och om sjukvårdsupplysningen kan klara av att avgöra vilka, av dessa patienter, som behöver transport till Falun. Man kan dessutom fråga sig om Falun har resurser att ta emot alla dessa patienter - kanske också akutpatienterna från Avesta - i framtiden.

- Har man resurser för det merarbetet så kan man börja fundera om man inte har överkapacitet i Falun i dag, säger Bengt Stelin.

Liksom flera av talarna vid onsdagens möte ställer han sig frågan hur den ekonomiska kalkylen för de här nyordningarna ser ut.

- Jag skulle gärna vilja se den kalkylen. På det hela taget verkar man ha gått en aning för gent fram när man kommit fram till förslaget om neddragningarna vid vårt lasarett, säger han.

- Det är både organisatoriska och ekonomiska frågor som måste lösas innan man kan försvara såna här drastiska beslut, som äventyrar en trygg sjukvård i Ludvika.

- Själv tror jag inte att det blir någon ekonomisk besparing att flytta verksamheten från en ort till en annan, säger han.

På tisdag sätter sig en mycket tveksam Stelin som ersättare i landstingsstyrelsen.

Då vill han gärna har svar på sina frågor. Helst innan han blir med och tar beslut beträffande Ludvika lasaretts framtid.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons