Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi jagar inte landets äldre

Annons

-Det står på text-tv att alla ska betala tv-avgift. Även döva, dementa och blinda. Jag blir så upprörd, sade Ulla Karlsson i samtal med NLT.

Uppgifterna om Radiotjänst behandling av de äldre publicerades först i tidningen Östersundsposten. När NLT i går ville intervjua den tjänsteman på Radiotjänst som uttalat sig för Östersundsposten, blev det tvärnobben.

-Jag hänvisar dig till vår vd, sade tjänstemannen i kort och bestämd ton.

Verkställande direktör vid Radiotjänst i Kiruna är Lars Lindberg. Stämmer det att även döva, blinda och dementa måste betala tv-avgift?

-I sak så är det sant. Det är inte eventuell sjukdom som avgör om man ska betala tv-avgift eller inte utan om man är innehavare av tv, klargjorde Lars Lindberg.

Han bekräftade uppgifter om att Radiotjänst tar hjälp av hundratalet "frilansare" som besöker folk i deras hem och ställer frågor om tv-innehav. Frilansarna har provisionslön och tjänar "en dryg hundralapp" på varje ny tv-licens som de levererar in till Radiotjänst. Men uppgiften om att frilansarna kan tjäna upp till 70 000 kronor i månaden, tillbakavisade han bestämt.

-Någon kan någon enstaka månad kanske komma upp i runt 10 000 kronor. I övrigt så tjänar frilansarna från några hundralappar upp till några tusenlappar i månaden.

Lindberg underströk att bolaget inte bedriver någon hetsjakt på gamla sjuka människor.

-Tvärtom tar vi särskild hänsyn till den här gruppen. För att undvika oro bland äldre som vistas på sjukhem, servicehus, gruppboenden och liknande så gör vi inte hembesök hos dem. I stället kontaktar vi kommunen och går igenom dessa frågor med exempelvis föreståndaren på sjukhemmet.

-Enligt lag så ska de som bor på sjukhem inte betala tv-avgift. Däremot ska avgift betalas av dem som bor i servicehus med eget boende, uppgav Lars Lindberg.

Och vad gäller för dementa som bor i ett gruppboende?

-Sannolikt behöver de inte betala men vi måste titta på det enskilda boendet innan det kan sägas något bestämt.

Vad händer om en anhörig kontaktar er och anmäler att modern är dement och inte tittar på tv och därför begär att modern ska slippa avgiften?

-Det har ingenting att göra med om modern är dement. Om hon innehar tv ska hon betala avgift. Däremot kan man som anhörig anmäla att moderns tv har ställts undan på vinden eller i källaren. Är uppgifterna trovärdiga så slipper modern avgiften, svarade Radiotjänsts chef.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons