Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi hoppas på en sansad diskussion"

Annons

Nätverket arbetar för vargens fortlevnad i bland annat Rättvik och Leksands kommuner. Initiativtagare är före detta landstingsrådet Christer Wahlbäck som även bor i Ore.

Representanter från Naturskyddsföreningen lokalt och på länsnivå, Taigaekologerna, kommunekologen i Rättviks kommun och Anders Ståhl som arbetar med vargturism i Leksand träffade Stig Åke Svensson från länsstyrelsen och Björn Riesinger från Naturvårdsverket.

- Vi vill redovisa vår syn i vargfrågan och hur en eventuell ändring av jaktstadgans 28 paragraf kan vara ett hot mot vargen.

- Att vargen etablerat sig här är ett tecken på att naturvården varit framgångsrik. Vi förstår givetvis problemet med hundar som drabbas, men vi vill ha vargen kvar. Vi är stolta över den och vi hoppas på en sansad, saklig diskussion och vi är övertygande om att det går att hitta en gemensam uppfattning i den nu polariserade och hetsiga debatten, säger Christer Wahlbäck.

Han anser vidare att de myter som sprids om vargen skrämmer folk och att en ändring i jaktstadgan kan innebära ett hot mot vargstammen.

- Vargen har hittills skadat tamboskap i begränsad omfattning, att detta innebär ett problem inser vi också men de inkomster och vinster till exempel vargturismen och en exploatering av vargen skulle innebära i vår fantastiska natur är en möjlighet för regionen, anser Wahlbäck.

Han påpekar vidare att vargarna i Furudlasreviret redan finns med i en av världens mest exklusiva resekataloger för naturturism bland isbjörnar i Alaska, vilda djur i Afrika och Alaska.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons