Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har lyckats bra"

Annons

Tidigare var det sågverken som bestämde vilka dimensioner och vilka kvaliteter förbrukarna skulle få köpa. Nu är situationen en helt annan. Krav på specialdimensioner och specialkvaliteter gör att produktions- och marknadstänkandet helt har förändrats.

Förändringarna märks i hela produktionskedjan, från försågningen till justerverket, där virket slutsorteras och paketeras. Sedan ett antal år kvalitetssorteras timret före sågningen och så gott som all kvalitetssortering av stockarnas centrumutbyte sker redan i samband med försågningen, alltså före torkningen.

För ett par år sedan producerade Moelven Dalaträ både gran och furu. Men sedan ett drygt år syns inte en enda granstock till på företagets timmerbacke.

Övergången till furuproduktion är ett av stegen som ingår i det som företagets vd Urban Bodare benämner "nödvändiga hästkurer". Ett annat steg var att i samband med övergången till enbart furuproduktion minska både den producerade volymen och antalet anställda. Nu tas all råvara från närområdet.

- Vi har lyckats bra. Nu har vi en mycket hög kunskapsnivå på furu, en kunskap som vi utvecklat tillsammans med köparna, och vi är definitivt ett av landets ledande furuverk. I dag är vi attraktiva och kan välja bland kunderna. Konkurrenter som inte har funnit egna koncept har det svårt, säger Urban Bodare,

När granen slopades innebar det också radikalt sänkta kostnader för hållningen av timmerlager och av färdigvarulager. Det senare är nu nere på halva volymen jämfört med för ett årtionde sedan.

Men allt är inte rosenrött. Två saker bekymrar Urban Bodare: Att företaget finns i ett av landets dyraste råvaruområden och att produktionskostnaden är betydligt högre än för många konkurrenter. Logistiken måste på något sätt åtgärdas. De interna transporterna blir ofta för långa.

- För att stå emot en lågkonjunktur måste vi se över kostnadssidan. Det blir nästa hästkur, säger vd:n.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons