Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har inte diskuterat länsfrågan"

Annons

De tre länen är numera en enhet i EU:s bidragssystem. Det är ett tecken på att regeringen vill gå vidare till att göra dessa till en större region, menar Tallberg. En storregion underlättar för investeringar i sjukvården, anser han.

Peter Hultqvist, (s) sitter i Ansvarskommittén som ska utreda hur Sverige ska styras i framtiden. I februari är de färdiga med sitt arbete.

Hultqvist tycker att Tallberg går för fort fram. Ansvarskommittén har inte kommit fram till om det ska bli några sammanslagningar och ännu mindre diskuterat hur gränserna i så fall ska dras. I höst kommer gruppen att diskutera liknande frågor.

De som uttalat sig har mest haft tyckande att utgå ifrån, menar Hultqvist. Kommittén kommer att ha ett större faktaunderlag när den fattar sitt beslut.

Vad tycker du personligen om att Dalarna skulle ansluta sig till andra län och landsting?

-Det ska till mycket starka skäl. Hittills har jag inte sett tillräckligt starka skäl. Att slå ihop tre landsting är en oerhört svår process. Enligt min uppfattning kan landstingen gemensamt göra investeringar utan att gå ihop, säger Peter Hultqvist.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons