Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har insett att vi kan bli ifrågasatta"

Annons

I marknadsföringen av nätverket Hälsoentreprenörer i Rättvik presenteras 50 lokala aktörer inom hälsobranschen. Sida vid sida med Svenska kyrkans stiftsgård i Rättvik syns företagare som erbjuder bland annat healing, österländsk meditation och terapier där reinkarnation betraktas som en självklarhet.

- Vi har insett att vi kan bli ifrågasatta och har anledning att tänka igenom vårt deltagande, medger prästen Nils Åberg, Stiftsgårdens representant i nätverket.

I övrigt hänvisar han till Stiftsgårdens chef, Christer Beijer.

Enligt Beijer är deltagandet i linje med Stiftsgårdens adelsmärke - att vara en del av samhället i stället för att stänga in sig bakom kyrkmurarna.

- Vissa företag saluför saker som ligger väldigt långt från kyrkan och som vi tar avstånd ifrån, det är odiskutabelt. Men just därför är det viktigt att vi finns med och visar att vi står för ett mycket klart och tydligt alternativ, resonerar han.

Enligt Beijer är det viktigt att ta människors sökande på allvar. Även om han anser att New age-rörelsen har minskat i omfattning under de senaste tio åren menar han att kyrkan har anledning att vara självkritisk eftersom rörelsen fortfarande lockar anhängare.

- New age-utbudet innehåller säkert ett och annat guldkorn av gammalmänsklig kunskap, men det har alltid varit mycket pengar i bilden och redan där ringer varningsklockor, säger Beijer och fortsätter:

- Ännu mer tvivelaktigt blir det när utövare hänvisar till rena pseudovetenskapliga undersökningar.

Flera Rättviksföretag erbjuder healing. Var Jesus en healer?

- Jag har för dåliga begrepp om vad som står bakom olika healingprogram, men kan konstatera att Jesus inte var någon healer. Han mötte verkligen människor och det förekom helanden där han gick fram, men hans syfte var i första hand att visa på Guds storhet.

Det blir allt vanligare att kyrkan erbjuder meditation, hur ser du på den österländska meditation som erbjuds av flera företag inom hälsoringen?

- Det finns tekniker inom österländsk meditation som förvisso kan användas i kristna sammanhang. Det finns säkert också tekniker inom yoga som går att använda. Men skillnaden uppstår när man sätter samman en teknik med det andliga. Oavsett om vi ägnar oss åt urgammal kristen kontemplation eller meditation så är alltid vårt fokus Kristus, medan andra fokuserar på nirvana eller vad det nu kan vara.

Hur ser du på reinkarnation?

- Det är näppeligen förenligt med kyrkans tro. Vi tror på en uppståndelse efter döden, inte på en återfödelse.

Så hur ska man förhålla sig till företag som erbjuder dessa tjänster?

- Tänk både en och två gånger och ställ alltid frågan vad man betalar pengar för och till vems nytta. Givetvis ser jag helst att man söker rådgivning hos en präst eller pastor innan man förkastar erfarenheter av tro i funktion i över 2000 år för att pröva det New age-misch masch som finns i dag.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons