Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har inget val"

Annons

Blommé undrade hur bagatellartade förseelser kan ta polisens tid i anspråk när värre brott borde handläggas. Han uppskattade tidsåtgången i de tre förhören, gällande två hastighetsöverträdelser i Norge, till ett par timmar med skriftgång.

Vad kan du säga om tidsåtgången i det här fallet?

- För den person som handlägger trafikutredningar handlar det inte om många minuter. Väldigt lite faktiskt. Det ingår i de vardagliga rutinerna, säger Mats Winroth.

Tycker du att ni lider av resursbrist?

- Ja, det anser jag. Vi skulle helt klart behöva fler poliser i tjänst. De resurser vi har utnyttjas väl, det måste man ha förståelse för att de används över hela spektrat.

- I det här fallet när en annan polismyndighet kommer med en begäran då måste vi utföra uppgiften enligt avtal. Det är ingen bedömning som vi gör. Vi har inget val.

Inför ett av förhören som Blommé var inkallad till träffade han två berusade personer utanför polisstationen som klev ur en personbil. Varför gjordes inget ingripande?

- Jag har inte forskat i saken, vad som hänt just då. Men om man bara nämner det till en polisman i allmänna ordalag så är det svårt att ingripa när personerna kan ha hunnit att försvinna från platsen.

- Min uppfattning är att om han sprungit in och berättat vad som stått på utanför så hade vi självklart ingripit. Då hade en patrull larmats direkt.

- För oss poliser som stöter på trafikoffer finns inget mer angeläget än att vi vill få bort rattonyktra människor i trafiken.

Folke Lövgren på Ludvikapolisens trafikövervakning anser att envars-gripande kunde ha tilllämpats i det här fallet. Håller du med?

- Absolut. Man ska självklart förhindra en rattfyllerist. Envars-gripande innebär att om ett brott blir begånget har man rätt att ingripa på ett omdömesfullt sätt.

Hur kan en medborgare ingripa?

- Men har inte rätt att slå ner en person, men snarast möjligt stoppa och fasthålla om det krävs.

Folke Lövgren föreslår exempelvis att man tar tag i nacken, fäller omkull och sätter sig på vederbörande. Tills en polispatrull kommer, är det korrekt?

- Ja, det är ett sätt som man får ingripa på.

Till en bilolycka vid Matmagasinet kom det två polismän från Borlänge och dirigerade trafiken. Saknas poliser i yttre tjänst i Ludvika?

- I dag finns det alltid en i ett annat distrikt så vi är aldrig ställda utan. Ett polisområde av Ludvikas storlek borde ha en polisbil dygnet runt i tjänst. Det vore självklart önskvärt.

Hur många poliser finns det ute så att säga "synliga" eller i yttre tjänst?

- Det är fel av mig att prata om ett antal. Det skulle göra det lättare för den som ägnar sig åt brott om jag berättar hur och när vilken styrka vi har. Om det är radiobilstjänst du menar, så försöker vi att ha minst två i tjänst jämt.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons