Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har för stora kostnader"

Annons

Malungs kommuns ekonomichef Per Eriksson redogjorde i samband med Malungs kommunfullmäktigessammanträde för kommunens ekonomi.

Han konstaterade att trenden inte är bra. Trots omfattande tomtförsäljningar på 22,8 miljoner kronor gör kommunen ett underskott på dryga två miljoner. Året innan såldes tomter för sex miljoner vilket då räddade ekonomin inför bokslutet.

- Vi kan konstatera att vi haft en vikande soliditet i tio år och att vi går åt fel håll. Vi har för stora kostnader i dag även om vi samtidigt har tillgångar som inte andra kommuner har, sade Per Eriksson.

Malungs kommunalråd Kurt Podgorski menade att kommunens årsredovining inte är någon glädjeläsning men att det är viktigt att man inte grips av panik.

- Vi måste ta itu med socialnämndens kostnader men det får inte resultera i att vi får sämre vård och omsorg. Där måste ambitionen vara hög, sade han.

- Det behövs en rejäl strukturplan för den sociala sektorn och man får heller inte vara främmande för att ta in en extern konsult för att se över hela kommunens organisation för att få ner kostnaderna, fortsatte Kurt Podgorski som också förklarade att han var långt ifrån nöjd med årets resultat.

Folkpartisten Bengt Thorén noterade att ju mer kommunen minskar i invånarantal ju trängre blir det på kommunalkontoret och han menade också att det är dags att se över den nuvarande organisationen.

- Faran är att vi invaggas i en viss säkerhet då vi säljer ut tillgångar och det är bara att konstatera att läget då det gäller ekonomin i kommunen är allvarligt menade Bengt Thorén.

Centerpartisten Pär Kindlund konstaterade att kostymen är för stor i dagsläget och vi måste vända på trenden annars kommer det att få allvarliga konsekvenser för kommunen i framtiden.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons