Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har dalfolkets bästa för ögonen

Annons

1990-talet var ett omvälvande årtionde för sjukvården. Förvisso har vi fått förvalta vikande ekonomiska resurser, mött förändringar som åldrande befolkning, snabb medicinsk utveckling och tillkomsten av effektivare men dyrare läkemedel och nya tekniska lösningar.

Vem kunde för tio år sedan förutse den explosionsartade ökningen av utförda knäproteser eller operationer av grå starr? Vem vill avstå från nya operationsmetoder som gör ingreppen mindre påfrestande och förkortar tiden som konvalescent?

Vem önskar att sjukvården i dag skulle se ut som den gjorde för mindre än tjugo år sedan, med lägre produktion, sämre och mindre skonsamma metoder och betydligt färre antal läkare och annan vårdpersonal?

Förändringar har ibland inneburit neddragningar på en ort men också konsolidering och utveckling.

På Mora sjukhus har vi bra exempel på det senare. Där drivs sedan länge en mycket framgångsrik ortopedisk verksamhet. Därför är ortopedin en egen verksamhet sedan några år i Mora.

Landstinget har tre ledstjärnor för det vi gör. Vi ska ha ordnade finanser, god tillgänglighet och trygga vårt behov av kompetent personal. Då är det självklart att vi satsar på en bra och utvecklande arbetsmiljö.

Nu pågår en total översyn av vår sjukvård. Siktet är inställt på fullt genomslag år 2007 och jag förväntar mig att kostnaderna då har sänkts med 150 miljoner kronor.

Jag ser förändringar framför mig som innebär att vård jag ofta behöver finns nära hemmet och den mer specialiserade och resurskrävande vården längre bort.

Just nu pågår ett intensivt arbete med att beskriva konsekvenser och på annat sätt värdera ett antal teoretiskt tänkbara alternativ. Jag tror att inte något av de presenterade alternativen genomförs. Under resans gång kommer, med kreativa medarbetares hjälp, nya varianter och idéer att växa fram.

Hallblom ger många råd om hur ekonomin ska skötas. Jag delar hennes skepsis mot överdriven interndebitering och mot att ordna ekonomihanteringen så att överblick saknas. Jag hävdar bestämt att vi är vaksamma på detta. Ändå löses landstingets ekonomiska situation inte genom bra ekonomirutiner. Vi tvingades till en skattehöjning på 80 öre det här året. Vi bantar den centrala administrationen med 20-25 miljoner kronor. Mera måste göras.

Hård press på personalkostnadsökningen, sparsam användning av inhyrda läkare och ständig fokus på sättet att utföra arbetsuppgifter ska pressa ner den årliga kostnadsökningen till högst tre procent. Det är ett mycket tufft beting, när vi vet att inom de tre procenten ska rymmas nya dyra läkemedel och kostnader för ny teknik och förbättrade metoder i vården.

Hallblom rekommenderar att arbeta med egen personal i stället för att ta in konsulter. Det är precis det vi gör i det beskrivna strukturprojektet. Vi har korttidsanställt endast en person.

Hallblom kritiserar landstingets fastighetsutnyttjande i Mora. Försäljningen av Saxnäs, placeringen av vårdcentralen på sjukhuset och flyttningen av habiliteringsverksamheten i Mora från externt förhyrda lokaler till Saxnäs är sammantaget en besparing för landstinget. Saxnäs ingår i en mycket stor fastighetsaffär som stärkt landstingets likviditet och gjort att landstingets lån lösts. Om Hallblom vill veta mera om våra fastigheter kan vårt fastighetsbolag redogöra för det.

Till sist. De löften vi socialdemokrater gav i den senaste valrörelsen ska infrias. Ett gällde att besvärande köer i vården ska bort. Vi satsar under fyra år 25 miljoner kronor årligen på det. Jag är helt övertygad om att vi redan i år får se en påtagligt förbättrad kösituation till operationer och behandlingar.

Alf Johansson är socialdemokrat och landstingsstyrelsens ordförande.

ALF JOHANSSON

Mer läsning

Annons