Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har alla ett eget ansvar

Annons

Alla har vi ett ansvar för vårt eget liv, men frågan är hur mycket ansvar vi egentligen tar?

Vi sätter barn till världen utan att fundera så mycket över detta ansvar, för att sedan styra och ställa med dessa försvarslösa individer som får rätta sig efter vad vi vuxna tycker och vill.

Vi följer råd och rön som vi för över på barnen redan från början.

Första barnet ska man amma var fjärde timme och det ska ligga på rygg, andra barnet får äta när det vill och man kan låta det skrika lite, tredje barnet ska ligga på mage och kan få mjölk-ersättning, men det är bra att amma.

När barnet, alldeles för tidigt anser jag, startar sin karriär inom barnomsorgen för att bli en självständigt och ansvars-tagande individ är det någon annan vuxen som ska ta ansvar, men kan i sin tur inte ta fullt ansvar eftersom det finns rikt-linjer som någon annan fast-ställt.

Hur ska vi förmå våra barn att ta ansvar för den egna individen när vårt samhälle varit uppbyggt på att lämna över ansvaret till någon annan och låta oss styras av riktlinjer, lagar, förordningar med mera?

Blir vi sjuka så är det någon annan som ska bota oss, föder vi barn så tycker vi att barnomsorgen och skola bör uppfostra och vi har arbetsförmedling, socialförvaltning och så vidare.

Vi låter experternas råd få vara gällande, men vem kan vara mer expert på ditt liv än du själv? Det är bara du som vet vad du känner och vilka behov du har.

Det finns cirka fem miljarder experter på denna jord och alla är vi människor. Med ansvar följer respekt.

En bland oss alla

Mer läsning

Annons