Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi hade inga tankar på att det var krig"

Annons

- Vi som arbetade på Westmans såg satt på en timmervälta och drack kaffe, berättade Einar Westbergs om den här höstdagen då ett tyskt plan cirklade över Opsaheden för att leta efter en lämplig landningsplats.

I skolan hörde de flygplanet och barnen sprang fram till fönstren för att se vad som hände.

- Läraren Per Larsson, som också var hemvärnschef, blev irriterad på oss då vi sprang upp ur bänkarna, mindes Anna-Britta Gyllenvåg, Brandt på den tiden.

Planet landade och barnen sprang ut för att titta på det.

På berättarkvällen i onsdags byggde Henrik Brandt upp den rätta stämningen genom att spela musik från krigsåren, bland annat Min soldat någonstans i Sverige. Radioreferat som handlade om Finska vinterkriget och tyskarnas ockupation av Danmark och Norge gav en liten förhistoria till händelsen i Äppelbo. Tyskarna hade fått tillstånd för den så kallade permitenttrafiken på järnvägen och rätt till kurirflygningar över svenskt område. En sådan flygrutt mellan Oslo och Björneborg passerade över Äppelbo.

Enligt officiella uppgifter passerade 3 157 sådana flygplan svenskt område. Ett av dessa flygplan, en Junker, fick problem den 8 oktober 1941 och nödlandade i Äppelbo.

"Innan vi visste ordet av stod maskinen där på åkern vid prästgården", skrev hemvärdschefens fru, tant Elsa till barnen Totte, Anna-Greta och Ulla som studerade i Falun.

Henrik läste ur Tant Elsas innehållsrika brev.

- Barnen rusade ut och en del flickor började gråta. Elsa skriver också att hemvärnsmännen ryckte ut med skarpladdade gevär och bajonetterna på.

På den här tiden visste inte folk så mycket om koncentrationsläger och andra grymheter. En allmän uppfattning var nog att tyskarna skulle vinna kriget. Tyskarna i flygplanet blev väl omhändertagna i Äppelbo.

"En rar pojke gjorde hitlerhälsning som vi besvarade med vinkningar", skrev tant Elsa.

Rut Nilsson var bland de första framme vid flygplanet.

- Några av tyskarna som lämnade flygplanet hade händerna i luften, några torkade svetten ur ansiktena med näsdukar.

- Vi hade inga tankar på att det var krig och farligt, sade Rut.

- Jag var då rädd, mindes Lars-Erik Larsson.

Av de 14 personerna i flygplanet skickades tio till Oslo medan fyra besättningsmän stannade kvar i Äppelbo över natten. Tekniker från Västerås kom och lagade flygplanet som lyfte dagen därpå.

Flera av dem som mindes händelsen hade för sig att det här äventyret varade betydligt längre, men den 9 oktober flög den tyska Junkern därifrån.

- Då hade vi haft kriget in på knutarna, konstaterade Henrik Brandt.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons