Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ger oss inte"

Annons

De boende i byarna runt Amungen och Balungen har varit på krigsstigen sedan senvintern eftersom vattenståndet i sjöarna varit extremt lågt. Flera hundra människor deltog i ett stormöte i Övertänger för en månad sen, då också kraftbolaget Fortum - som reglerar vattenståndet - fanns med.

Då bestämdes att man skulle bilda en intresseförening, som ska arbeta för att ändra de vattendomar från 1919 som reglerar dämningsgränserna.

Föreningen är nu bildad.

Kontaktpersoner är Leif Stilling i Dalstuga, Bo Lundqvist i Dalfors och Margareta Swan i Getryggen.

- Vi ska bevaka våra intressen och försöka påverka opinionen, säger Stilling, som inte är främmande för att gå till Europadomstolen för att ändra vattendomarna.

- Vi vet i dagsläget inte vad vi har för möjligheter och rättigheter. Men många i byarna är missnöjda med den oförsiktiga regleringen, och krävs det är vi beredda att strida så långt det går.

På senvintern var vattennivån i sjöarna mycket låg.

Nu har nivåerna höjts, men fortfarande är de några decimeter lägre än fjolårets bottennivå.

- Vi vill inte sabotera för Fortum utan vi vill att det ska råda harmoni mellan elproduktion och människor och djurs livsbetingelser i och runt sjöarna. Vi vill ha en förnuftig reglering.

- Men vi är beredda att strida för vår sak. Vi ger oss inte, säger Stilling.

Amungen-Balungens intresseförening arbetar för att vattennivån i sjöarna ska vara som den i Siljan.

- Där har man skapat en så kallad turistnivå, som gör att människor kan använda sina bryggor och båtar och badstränder. Så vill vi ha det kring Amungen och Balungen också, säger Stilling.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons