Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi framstår som barbarer"

Annons

- Folkligt missnöje mot centrala proffstyckare. Här finns lokala människor som tycker om vargen. I stället flygs ett gäng stockholmare hit för att debattera för vargen. Beklämmande. Det här är inget annat än infotainment, säger Jarl Hammarqvist.

När Sveriges Television sände programmet Debatt direkt från Furudals bruk, fanns inte någon lokal företrädare med i debattpanelen. De satt i publiken i den tillfälliga tv-studion i Kättingsmedjan.

- Inga från Furudal eller Ore uttalade sig i debatten. Jag var en av dem som ringde runt och försökte få folk att komma till debatten, men ingen ville ställa upp, säger Veronica Tylén, som bor i Furudal med man och två barn.

- Alla har en åsikt, en del är rätt stora i käften, men nu, under debatten var det knäpptyst. Ingen av de högljudda var där.

- Vi måste få ha olika åsikter, men jag känner att bilden av Furudal ute i länet och landet inte är rolig. Vi framstår som barbarer som bara vill skjuta på allt. Först var det björnar och nu är det vargar.

- Så är det inte.

- Verkligheten är en helt annan. Vi vanliga märker inte något av den bild som målas upp av oss. Vi är ingen varghatarby.

- Furudal är inte synonymt med illegal jakt eller vargmotstånd. Det är som om vi lever ungefär som människorna i filmen Jägarna. Här finns olika åsikter, för och emot, och många av oss förhåller sig neutrala, säger Veronica.

Lotta Sjödén äger Lottas Café och kommer från Furudal. Hon tycker begreppet varghatarby är helt fel och stämmer inte överens med verkligheten.

Rosie och Tordh Andersson som äger Oreboden i Furudal tycker inte heller benämningen varghatarby stämmer.

- Vi tycker vargen ska anpassas efter människorna, inte tvärt om. Pengar som läggs på vargprojektet borde i stället gå till vård av gamla, barn och till skola, säger Rosie, som även hon bevittnade debatten på plats under tisdagskvällen i Kättingsmedjan.

Både vargreportaget Dödens Triangel i Uppdrag Granskning och vargdebatten sänds i repris.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons