Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi fick upprättelse"

Annons

Det blev lite turbulent när skolnämnden sammanträdde i går.

På dagordningen stod nämligen filmvisning av Den upplevda sanningen - Sannas och Gabriellas granskande dokumentär om bristerna i arbetsmiljö och elevdemokrati på Lugnetgymnasiet. En film som blivit ett arbetsmiljöärende eftersom två ur skolledningen känt sig kränkta över hur de framställs i filmen.

Några från skolledningen var därför också på plats så att politikerna fick möjlighet att höra båda sidor.

- Jag tycker att frågan är så principiellt intressant, både vad som har hänt och hur skolledningen har hanterat frågan, att jag ville att skolnämnden skulle få möjlighet att se filmen, säger skolnämndens ordförande Ragnar Kroona (s), som stod bakom initiativet.

Det var när Sören Johansson (v) efter filmvisningen valde att öppet ifrågasätta skolledningens agerande och brist på insikt i yttrandefrihet som det hettade till på skolnämndens möte. Ord- förande Ragnar Kroona skickade genast ut gästerna och Sören Johansson valde då att också lämna mötet:

- Jag blev trött på cirkusen, säger han.

- Det var fullständigt vansinnigt, det var ingen hård kritik utan gamla välkända fakta om Lugnet: Bristen på elevinflytande, matsalen och att det klottras en del.

- För det första är inte skolnämndens möten offentliga, för det andra är skolnämnden ingen folkdomstol, säger Ragnar Kroona om sitt agerande.

Politikerna i skolnämnden var dock tämligen samstämning i sin bedömning av filmen; ett bra debattinlägg som belyser bristen på elevdemokrati i gymnasieskolan.

- Vi ska nu ta upp elevdemokrati på skolnämndens dagordning under året. Vi tror att det finns intresse bland eleverna för elevdemokrati, men vi måste hitta rätt nivå och skapa bättre möjligheter, säger Ragnar Kroona.

Sanna och Gabriella är överväldigade över det stöd som de fått, framför allt från elever och lärare på Lugnetgymnasiet.

- Det kändes så bra när vi såg skyddsombudet Peter Mårtensson i tidningen. Det var modigt att ställa sig på vår sida, säger Gabriella.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons