Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi får tala illa om USA

Annons

Svar till Bo Staaf,

den 21 oktober.

I en insändare publicerad den 12 oktober fick jag tillfälle att apropå den indignation som uppkommit av Janne Josefssons "avslöjande" av vänsterpartiets förhållande till diktaturer, undra varför detta ska vara en så oerhörd nyhet. Det romantiserande och fjäskande som man bedrivit gent-emot diktaturer i länder där det kommunistiska manifestets uttolkning plågat människor, har beskrivits många gånger i ord och bild.

I en kommentar till detta svarar Bo Staaf med en klassisk konspiratorisk svada kring USA:s begångna synder. Alltid när vänstern ställs mot väggen och skulle kunna uppvisa lite ödmjukhet med självsanering börjar man att mässa om det stora onda USA.

Denna frånskyllan illustrerar samtidigt den yttrandefrihetens förmån som vi i Sverige otacksamt tar för givet. Vi får tala illa om USA, kritisera och häckla dess president. Vi får påvisa dess misslyckade vidrigheter i senast Abu Gharib-fängelset och ställa syndabockar till svars. Allt detta utan att en hemlig polis arresterar oss efteråt. Detta kontrasterar bjärt skillnaden mot vänsterpartiets kompisstater Kuba, Sovjet, Kina och Irak.

Anser Bo Staaf att jordens regimer bara har ett eget ansvar om USA helt drar sig in i isolering på sin sida av Atlanten?

JONATHAN LINDGREN

Mer läsning

Annons