Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi får rädda liv"

Annons

Gagnef tillhörde de första kommunerna i landet som satsade på det som skulle bli känt som prio1-verksamhet.

Redan i slutet av 1970- och början av 1980-talet lät kommunen sjukvårdsutbilda brandmän, som i avvaktan på ambulans fick ge första hjälpen till skadade och sjuka personer.

Verksamheten har utvecklats kontinuerligt och i dag är räddningstjänstens samtliga 45 "brandmän" sjukvårdsutbildade. Deras breda kompetens och lokalkännedom har under årens lopp varit till ovärderlig nytta för enskilda invånare.

Åtskilliga är de tackbrev och -samtal som räddningstjänsten fått från kommuninvånare som anser att räddningstjänsten och prio1-verksamheten räddat deras liv.

Därför blev också just Gagnefs invånare extra upprörda när det stod klart att landstinget ville spara in på verksamheten, bland annat genom att införa en avtals- klausul som i praktiken innebar att räddningstjänsten inte fick rycka ut om ambulans beräknades vara framme inom 30 minuter.

- Avtalsförslaget med 30-minutersgränsen var sanslöst eftersom all expertis är överens om att de riktigt tidiga sjukvårdsinsatserna ofta är livsavgörande. Vi uppfattade det som att landstinget, som vid hjärtproblem i tätort skickar två ambulanser, ville göra skillnad på tätorts- och glesbygdsbor, säger Lars Ljungman i Dala-Floda Intresseförening.

Kommunens intresseföreningar, pensionärsföreningar och även många andra föreningar engagerade sig i kampen för att behålla prio1, eller IVPA, som det numera heter.

I landstingsstyrelsen engagerade sig Gagnefs dåvarande kommunalråd Jaak Kerstell (c) för att slå vakt om verksamheten. När landstingsstyrelsen tog sitt första beslut i ärendet var Kerstell ensam om att reservera sig mot 30-minutersklausulen.

- Det var helt omöjligt för oss kommunpolitiker i Gagnef att acceptera avtalsförslaget. Det här är en viktig trygghetsfråga för alla landsbygsbor, konstaterar nuvarande kommunalrådet Anders Ahlgren (c).

I ett brev till landstingsstyrelsen konstaterade bland andra Bo Jönebratt (fp), ordförande i Gagnefs räddningsnämnd, att det inte kan vara tidsfaktorn, ambulansens utryckningstid, utan sjukdomsbilden som ska avgöra när och om räddningstjänsten ska larmas.

Efter landstingsstyrelsens beslut i måndags är lättnaden och glädjen stor runt om i Gagnef och säkert också i övriga Dalarna.

- Jag är jättenöjd, säger Thomas Gruhs.

- Ett viktigt beslut för landsbygden, anser Anders Ahlgren.

- Jag är glad å alla landsbygdsbors vägnar. Samtidigt måste jag säga att det är något av en prestation av landstingsledningen att lyckas dra ut på frågan från augusti 2002, då vi förespeglades en positiv lösning, till februari 2004, slutar Lars Ljungman.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons