Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi får inte kasta in handduken!

Annons

Gunnar Blommé framförde många kloka synpunkter i en debattartikel för några dagar sedan. Mycket behöver göras, och mycket kan göras åt alkoholproblemen i Sverige.

Först och främst måste vi bestämma oss för, att solidariteten med alla som kan råka illa ut av alkoholen är viktigare än din och min bekvämlighet med lättåtkomlig alkohol. När privatpersoner importerar, säljs mycket alkohol till minderåriga olagligt, och det måste vi snarast göra något åt.

Alkohol är inte vilken handelsvara som helst. Folkhälsan kräver att det finns regler kring försäljning och marknadsföring. När Sverige gick med i EU, var många rädda för att alkoholen skulle flöda in i Sverige. Det gör den också, men det beror inte på medlemskapet utan på våra ledande socialdemokraters (statsminister, finansministrar och socialminister) agerande sedan 1996. De har gett upp.

Många andra EU-länder ser alkohol som en handelsvara som ska få säljas fritt, men Polen, Estland och Finland inser att det är problematiskt. Sveriges alkoholpolitik har hittills skyddat folkhälsan någorlunda, och vi måste fortsätta driva vår linje. Flera andra länder oroas av alkoholskadorna och är intresserade av att förändra sin alkoholpolitik för folkhälsans skull.

På ett nordiskt statsministermöte nyligen ville Norges statsminister att Nordens länder skulle införa ett gemensamt stopp för sänkt alkoholskatt och sätta gemensam press på EU. Men den svenska statsministern ställde naturligtvis inte upp på det utan vill gå på sin egen utredares linje: sänka den svenska alkoholskatten rejält. Att detta kommer att drabba många i form av alkoholskador på grund av ökad konsumtion även i icke gränsområden, tycks inte ha någon betydelse. Han tar inte lärdom av Finlands misstag när de sänkte skatten.

Vid EU-inträdet fick Sverige ett undantag i införselreglerna, och det skulle i princip vara evigt, endast omförhandlas med några års intervall. Men under alla turer kring förhandlingar och efter samtal med en holländsk och en italiensk EU-kommissionär, gav regeringen upp och föreslog själv att avskaffa restriktionerna för privatimport. Och samtliga svenska socialdemokrater i EU-parlamentet röstade för att avskaffa de svenska införselkvoterna!

Men Sverige får inte ge upp på det viset! Enligt artikel 30 i EU:s grundfördrag kan en medlemsstat införa restriktioner för import, om det är för att skydda människors hälsa och liv. Under andra halvåret 2004 ska EU diskutera alkoholinförsel. Då har vi chansen att sätta press på EU:s alkoholliberaler - om vi vill. Sverige kan och måste sänka införselkvoterna! Om vi dras inför EG-domstolen, kan vi hänvisa till folkhälsoaspekten och bör ha stor chans att få rätt.

Det hänger på viljan. Socialdemokraterna med Persson och Ringholm i spetsen tycks inte ha viljan längre, men vi får inte kasta in handduken! För våra kvinnors, barns, ungdomars och allas skull, måste vi få ordning på alkoholpolitiken snarast.

Ingrid Näsman,

kristdemokraterna, Falun

Mer läsning

Annons