Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi drev med reportern"

Annons

Enligt Collberg gällde inbjudan till reportern en fisketur, inte vargjakt.

- Jag har aldrig skjutit ett skott mot en varg. Och jag har inte sett någon på elva år, säger Tage Collberg.

Kvällens program är den andra delen av SVT:s granskning av den illegala vargjakten i Sverige, framför allt i Dalarna, och i Norge.

Uppdrag granskning anser sig kunna slå fast följande:

* Under vanlig jakt förekommer även olaglig jakt på varg.

* Illegal vargjakt sker under organiserade former.

* Markägare upplåter mark för tjuvjakt på varg.

* Åtel är ett vanligt sätt att jaga varg.

* Företrädare för stora organisationer i rovdjursdebatten spelar dubbelspel om tjuvjakten.

Säterbon Tage Collberg, ordförande i Samarbetsforum i rovdjursfrågor, SSIR, pekas ut som en av dem som har en hållning till tjuvjakten officiellt, och en helt annan privat. I smygfilmade samtal, som visas i kvällens program, berättar han bland annat om ett möte med tre vargar i Jämtland i början på 90-talet. En situation där Collberg nu säger sig ha blivit attackerad av vargarna.

Här är ett utdrag ur programmet:

Tage Collberg: "... Dom stod ju 15 meter ifrån. Vi kunde ha tagit dom med hagel men vi tar en kula här sa jag. Men just då kom en helikopter som gick ner, spruta upp snön och så stack dom. Det hade räckt med två minuter senare så hade dom varit döda alla tre. Så kom helikoptern, det var snyggt det!"

I ett annat samtal med den smygfilmande reportern säger Tage Collberg:

"Det är bara en tidsfråga innan nästa fas kommer (...) Man ur huse, pang, pang. Vi tar bort vargen. Vi har en flock på tio-tolv stycken i Furudal. Annars har vi gjort rent i Dalarna hittills."

I de smygfilmade avsnitten talar Tage Collberg även om hur man kommer åt vargarna med åtel när det är barmark och vad man gör med de döda djuren - "eldar upp så mycket man kan. Å sen dumpar man dom i sjöar...."

Uppdrag granskning anser sig också ha fått en inbjudan till vargjakt av Tage Collberg:

Uppdrag granskning: "Du sa ju att du räkna med att det skulle bli jakt nu när snön är borta".

Tage Collberg: "Ja".

UG: "Finns det några möjligheter?"

Tage Collberg: "Inte per telefon."

UG: "Snön är ju snart borta."

Tage Collberg: "Det blir ju dåliga vägar så det kanske går bra snart. Så att det inte åker för många däruppe i skogarna."

UG: "Du vet inte om när det kan bli?"

Tage Collberg: "Näe... det blir snabba ryck ibland du vet. När vi får se någonting aktuellt. Jag säger om drar ihop sig till något intressant".

Tage Collberg menar att Uppdrag Granskning på ett infamt sätt klippt ihop uttalanden han gjort i största allmänhet. Att de inte på något sätt ger uttryck för hans egna uppfattningar eller erfarenheter. Han säger också att jaktlaget snart avslöjade de smygfilmande reportrarna och "medvetet drog på med grabbsnacket för att se om han skulle gå i fällan".

Men tror du att folk köper den förklaringen?

- De får tro vad de vill. Jag har inte gjort något olagligt. Jag står för vad jag säger.

I programmet smygfilmas även en anonym jaktledare i Dalarna när han berättar hur man under vanlig jakt märker jakthundarna i olika färger, så ingen ska skjuta dem i tron att de är vargar. Och en norsk markägare som låser upp vägbommarna för att låta Uppdrag gransknings medhjälpare jaga varg på hans ägor.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons