Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi borde få tusenlappar"

Annons

Förra gången som tidningen träffade Liselott Engholm och hennes kollegor på länets enda intensivvårdsavdelning för för tidigt födda barn pågick Kommunals strejk för ett bättre avtal med rejält högre löner för fullt.

Kampviljan var på topp kryddad med känslan av att det är nu eller aldrig.

Den känslan har nu bytts ut mot besvikelse över att strejken inte riktigt gav det resultat som man hoppades på. Arbetsgivaren drabbades trots allt inte så hårt, Sverige lamslogs inte utan kommun och landsting redde ut problemen:

- Vi hoppades på att de skulle ta ut fler samtidigt så att man verkligen skulle förstå att vi behövs, att vårdyrket behövs. Vi räddar liv och vi har jättedålig lön för det jobb vi gör, säger Liselott.

Hon tillhör dock den grupp som enligt det centrala avtalet ska få ett rejält lönelyft i år, men först ska det förhandlas lokalt vilket kan utmynna i ett helt annat resultat:

- Jag är orolig över vad det lokala avtalet kommer att ge. Det är inte säkert att det blir 5,5 procent när arbetsgivaren kommer med sin lilla pengapåse.

- Fast egentligen är det inte klokt att sitta här och snacka om hundralappar när vi egentligen borde få tusenlappar eftersom andra yrkesgrupper fortsätter att dra ifrån oss.

Trots att Liselott hamnade i en vinnande yrkesgrupp så tycker hon att alla medlemmar borde få ett lika stort lönepåslag:

- Det var inte bra att dela upp det i olika grupper, det var vår tur att få det stora lyftet, säger hon.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons