Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi borde anmälas"

Annons

Han är en veteran som nämnd-ledamot. Efter det aktuella besparingsbeslutet är han skrämd över den utarmning Moras skolor utsätts för.

- Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag tvivlar på att Moras skolundervisning klarar skollagens regelverk i och med de nya besparingarna.

Den socialdemokratiska gruppen i barn- och utbildningsnämnden, bun, yrkade avslag och reserverade sig mot budgetförslaget som klubbades om besparingar i för- och grundskolan för 2004.

Enligt Thor Nordlund har socialdemokraterna sedan några år tillbaka efterlyst en långsiktig plan för en förtätning av elev- antalet.

- Vi har hellre velat spara på lokaler i stället för personal. Eftersom elevantalet i Mora ska minska med 800 barn fram till 2010 hade det varit bättre att dra in byskolor.

- Med det nya förslaget så bryter bun både mot kommunfullmäktiges direktiv och samtliga rektorers uppfattning om att besparingarna bryter mot skollagen både i för- och grundskolan.

Enligt Thor Nordlund har fullmäktige uttalat att strukturplanen med en nedläggning av Moras fem byskolor ska tidigareläggas. Endast beslut om nedläggning av Öna skola har tagits. Dessutom uttalar fullmäktige att verksamheter enligt skollagen ska prioriteras framför frivilliga verksamheter.

De fackliga organisationerna har sagt nej till flera förslag som nu beslutats. Det är exempelvis avgiften som lärare får betala vid pedagogiska luncher och orimligt höga nedskärningar av lärartjänster.

Hela besparingplanen för gymnasiet godkände socialdemokraterna, förutom förslaget att alla elever som är skrivna i Mora ska betala tio kronor per måltid, oberoende av om de äter eller ej. Förslaget om avgift ska beslutas av fullmäktige senare i år.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons