Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi blev bara mer och mer vilsna"

Annons

- Vi lekte jägare och skulle och ut i skogen för att hitta något att äta, berättar Anton.

Pojkarna brukar leka i skogskanten, där var de också på måndagseftermiddagen. Nu kom de litet för långt bort, de hade gått vilse och plötsligt var det både mörkt och kallt.

- Vi försökte hitta hem, men blev bara mer och mer vilsna och det var svårt att gå i skogen då det blev mörkt, berättar pojkarna.

Sedan de kommit fram till en bäck, som de inte tog sig över, föreslog 10-årige Jens att de skulle slå läger i skogen och vänta på räddningen.

- Nej, det kan vi inte, då kommer vi för sent till skolan, tyckte Anton, 7.

Pojkarna var både frusna och rädda. Lille Gustav var så rädd att han grät, han tänkte att han inte skulle få se mamma mer, men de större pojkarna försökte trösta honom.

Plötsligt hörde de visslingar i skogen.

- Vi trodde först att det var någon fågel, men sedan svarade vi och efter en stund fick vi syn på en lampa. då trodde vi att det var polisen som kom för att rädda oss, berättar pojkarna.

Men i stället var det morfar Tony som hade hittat till de försvunna gossarna. Pojkarna var frusna, trötta och rädda men välbehållna. Gissa om glädjen var ömsesidig och att oroliga föräldrar släppte en och annan glädjetår då dramatiken efter någon timmes svår oro äntligen var över. Det visade sig att pojkarna gått drygt tre kilometer bort i skogen.

- Pojkarna hade kanske varit borta en halvtimme då vi började sakna dem vid halvfemtiden på eftermiddagen. Jag kände nästan direkt att det inte var som det skulle. Skräcken kom krypande då det snabbt blev mörkare och även kylan började bita, så vi larmade polis ganska snart sedan vi själva gjort de första efterspaningarna i närområdet, berättar en av mammorna, Eva Sundby.

En polispatrull kom snabbt till undsättning, ortsbor med god lokalkännedom mötte upp, en helikopter med värmekamera var på väg från Östersund och hemvärnet var på gång att rycka ut på skallgång efter de försvunna småpojkarna.

- Det var en fantastisk uppslutning från alla håll, och det vill vi tacka för, säger pojkarnas föräldrar.

Jens Thors morfar Tony Berg-stedt var en av de som snabbt började sökandet. Tony känner markerna kring byn väl och hade sina aningar om var pojkarna kunde ha hamnat om de gått vilse från sin lekplats.

- Så jag tog bilen och åkte utefter en skogsbilväg, sedan gick jag runt i ett område dit jag trodde att de kunde ha kommit. Jag hade en visselpipa som jag visslade i och plötsligt fick jag svar av pojkarna, berättar Tony, som blev dagens hjälte i Öje.

Dagen efter dramatiken i skogen kom pojkarna med blommor och tårta och tackade sin räddare.

- Vi vågar inte tänka på hur det kunde ha gått om pojkarna blivit kvar i skogen hela natten, det var 7-8 grader kallt och vi är Tony evigt tacksamma för hans insats, säger mammorna.

I skolan hade de diskuterat dramat nästan hela dagen. Och kommit fram till hur viktigt det är att hjälpas åt och hålla ihop om det blir ett nödläge.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons