Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi arbetar för att få ännu mer resurser i Dalarna

Annons


Ekonomin är kärv men inte fullt så katastrofal som moderaterna gärna vill ge sken av. Vid utgången av detta år har vi en skuld på ca 35 miljoner kronor, som ska betalas tillbaka över tiden. Återbetalningstakten har vi dock ännu inte tagit ställning till.

Inför nästa år, 2004, skulle, med oförändrad verksamhet, underskottet uppgå till två miljoner kronor. (Jämför exempelvis med en kostnad för övertid på tolv miljoner kronor). Underskottet kan begränsas till denna jämförelsevis beskedliga nivå, i en budget på över 300 miljoner, tack vare regering och riksdags rejäla satsning på polisen. Detta kommer även Dalarna till del.

Vi, socialdemokrater i länet, arbetar dock tillsammans med andra för att få ännu mer resurser hit.

Närpolisreformen kom till för att ta vara på de positiva bitarna från den tid polisen var en kommunal uppgift. Lokalkännedom, nära samarbete med kommuner och allmänhet är viktigt i brottsbekämpningen. (Inte minst i det förebyggande arbetet). Det här måste vi slå vakt om även

i fortsättningen.

Lika viktigt är det också att inse att brottsligheten sprids över kommungränser och behovet av samarbete på nationell nivå ökar. Resurser måste finnas i myndigheten att klara båda uppgifterna.

I den översyn av verksamheten som nu pågår ser polisledningen över såväl hur befintlig personal ska kunna användas på absolut bästa sätt, samt enligt uppdrag från polisstyrelsen, vilka besparingar som överhuvudtaget är möjliga för att sänka dagens kostnadsnivå. Med andra ord två olika sorters besparingar. En som syftar till att frigöra personal för annat arbete och en där kostnaderna i kronor och ören ska minska.

Före sommaren kommer polisstyrelsen att ta ställning till dels med vilken summa kostnaderna ska minskas (för att undvika alltför tvära kast i verksamheten mellan åren, gissningsvis 8 - 10 miljoner) dels på vilka åtgärder besparingarna ska ske. Den minnesgode kommer säkert ihåg alla de förslag som förts fram i media under hösten; Samarbete mellan länen, ekonomi- och IT-administrationen, lokalöversynen med mera.

Slutligen vill jag bara understryka att det finns betydligt fler än 15 poliser att tillgå en lördagskväll, om det skulle behövas.

INGA-BRITT KRONNÄS-SAMILS

Mer läsning

Annons