Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är skolsköterskor - inte plåstertanter"

Annons

Vid Socialstyrelsens granskning var det endast en tredjedel av skolsköterskorna som ansåg att det var möjligt att ge eleverna en säker skolhälsovård. Många angav att orsaken var tidsbrist och att man hade ansvar för alltför många elever.

Socialstyrelsen pekade också på brister i läkemedelshantering och patientsäkerheten.

Det faktum att 98 procent av verksamhetscheferna i de granskade kommunerna inte hade någon sjukvårdsbakgrund och/eller medicinsk kompetens är troligen av avgörande betydelse, konstaterade Socialstyrelsen.

- Det är det största problemet, att de flesta av våra verksamhetschefer kommer från skolans värld och saknar kunskap om det medicinska området, instämmer Berit Klockarås.

Nätverket för skolsköterskor jobbar för att få till någon som kan vara ansvarig för skolhälsovården över hela Dalarna, i de fall kommunens resurser är för små att anställa någon medicinskt ansvarig sköterska.

Andra saker som föreningen driver är färre elever per skolsköterska, bättre arbetsmiljö och högre lön.

- En rutinerad distriktssköterska tvingas ofta gå ned i lön om hon byter jobb till skolsköterska. Jag älskar mitt jobb, och det är många som känner likadant. Men man måste förstå vad det är för jobb vi utför och bedöma oss efter det, säger Berit Klockarås som menar att det finns ett utbrett missnöje över skolsköterskornas löneläge och den så kallade uppehållslönen som innebär att de, liksom lärarna, tvingas till mer ledighet och lägre lön.

Socialstyrelsen pekar i sin granskning på fördelen med att skolhälsovården är så lättillgänglig och att många problem hos eleverna går att fånga upp i ett tidigt skede. Men att förutsättningen är att skolhälsovården har de resurserna som krävs.

- Runt om i länet finns det hos skolsköterskorna en oerhörd kompetens när det gäller barn. Men det känns som om ingen vet om det. Många ser oss fortfarande som en plåstertant, men det är fullständigt fel. Det här är en mycket välutbildad yrkesgrupp, med ett otroligt stort eget ansvar och med hög arbetsmoral, säger Klockarås.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons