Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är inte förbrukade vid 55

Annons

Det måste till samlade krafttag för att demokratin inte ska fallera helt. Vi politiker och massmedia måste tillsammans ändra synen på det politiska arbetet.

Det är inte lätt att vara fritidspolitiker i dag när det bara talas om skandaler som mutor, höga arvorden, höga pensioner och fallskärmar. Detta är saker fritidspolitiker aldrig kommer i närhet av, men som man får stå till svars för i den allmänna debatten, likaså alla dessa påhopp om hur korkad man är som politiker. Trots det fattar vi en massa viktiga beslut varje dag.

Sedan begär man att det ska fyllas på med ungdomar, som även de läser, ser på tv och deltar i debatter. Kom ihåg att ungdomar är klipska, de nappar inte på sådant som framställs som negativt.

De som är inne i ruljansen, de vet hur intressant det kan vara, inte alls så tråkigt som det framställs i massmedia.

Att man sedan ska vara ung och helst kvinna för att över huvud taget begripa något om livet och politik, det är en annan sak. Efter 55 år är man ute i dag, då ska man sitta i en gungstol och vänta på en plats på ett ålderdomshem (om det finns någon).

Resonemanget går, som ni ser, inte i hop. Vi måste få en annan syn på dagens fritidspolitiker om vi ska få folk att ställa upp i politiken.

Äldre män som sysslar med politik blir dagligen utmålade som en massa tråkiga gubbstruttar som bara sitter och håller upp en plats i nämnder och fullmäktige.

Själv är jag äldre och man, men energin och lusten att arbeta med fritidspolitik, den har jag kvar. Synen på politiker måste förändras annars är vår demokrati i fara.

Självklart ska vi försöka hitta villiga och förnuftiga ungdomar till politiken, både tjejer och killar. Det är en nödvändighet för att demokratin ska överleva.

Vad vi politiker egentligen gör kommer aldrig fram. Det handlar om:

q Många långa kvällsmanglingar.

q Studiebesök på skolor och vårdhem.

q Massor av material som ska läsas in.

q Träffa fackliga företrädare, företagare och deras organisationer med jämna mellanrum.

q Ständiga träffar med ekonomer.

q Idrottsföreningar och andra organisationer som söker stöd från en kommun.

q Revisorer som granskar vad vi gör.

q Ständigt kontakt med allmänheten (det är absolut den roligaste delen av jobbet).

q Träffar med andra kommuners politiker för utbyte av erfarenheter.

Detta är bara några av en fritidspolitikers uppgifter. Vi ägnar vår fritid åt att fatta en massa viktiga beslut som förhoppningsvis ska komma samhället till nytta.

Jag går inte in på om våra beslut är rätt eller inte. Men kom ihåg en sak: Detta är inget gnäll från en gammal gubbstrutt utan bara en belysning av vad vi gör på vår fritid när andra spelar golf eller annat.

Det ska dock betonas att vi gör det med stolthet. Vi har en gång fått ett förtroende av människor som litar på oss, detta gör att man känner stolthet och jobbar med glädje.

Vad jag vill ha fram är att vi som sysslar med politik är mycket seriösa. Det är ett stort ansvar som vi tar på oss helt frivilligt. Detta trots att jag tillhör den äldre generationen och är man.

Sedan ger det mycket kunskaper i de mest skiftande områden. Så, jag rekommenderar alla som känner sig manade att prova på det här med politik. Ung eller äldre man eller kvinna, det finns plats åt alla.

Ta bort 55-årsgränsen ur debatten när det gäller duglighet hos våra fritidspolitiker! Vi är inte slut som människor bara för att vi har fyllt 55 år, vi har både energi och lusten att jobba med samhällsfrågor kvar, och en stor portion humor. Och, vi är inte några tråkmånsar. Sedan har vi något mycket viktigt i samanhanget, nämligen livserfarenhet.

Fram för en blandad ålderskompott när det gäller politik, gammal och ung, man som kvinna.

JAN-ERIK STEEN

Mer läsning

Annons