Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är i en framtidsbransch"

/

Annons

Mats Nordlander har tagit över som chef för Stora Enso i Sverige efter Elisabet Salander Björklund.

Nordlander har många år bakom sig i Stora som han började hos 1994.

Han har varit försäljningsdirektör för finpappersverksamheten, 2003 blev han vd för Papyrus och i samband med detta flyttade familjen till Göteborg där man nu bor.

Han betraktar kontoret i Stockholm som sin arbetsplats. Sedan april i fjol är Nordlander ansvarig för det globala affärsområdet Packaging samt Asia Pacific.

- Jag har lämnat uppdraget som ordförande för Falu Rödfärg, berättar han.

På frågan om var han är mest, på enheterna i Dalarna eller i Asien, blir svaret Asien.

- På Fors som ingår i mitt ansvarsområde är jag ganska ofta så det blir ändå en del besök i Dalarna, affärsområdet är min huvudsyssla. Dessutom har vi ju 150 på kontoret i Falun, drygt 800 på Kvarnsveden och våra anställda inom Stora Enso Skog, säger Nordlander.

Uppdraget som landchef i Sverige är en bisyssla trots att det är viktigt för Stora Enso att ha en talesperson för skogsjätten i Sverige.

Förutom att vara talesperson rymmer uppdraget att svara för miljörelaterade frågor liksom för personalpolitiken.

Stora Enso är igenom en stor omställning där kronan, energin och råvaruförsörjningen gett Sverige en fördel framför allt mot Finland som har brottats med en dyr euro, ryska virkestullar. En fördel Sverige haft som nu är borta.

- Just nu är jag i Falun och har träffat 250 anställda på Stora Enso Skog. Mitt budskap är att vi är i en framtidsbransch, fiberbaserade produkter har framtiden för sig, säger Nordlander.

Men det finns en hotbild, att värmeverken börjar göra el och värme på prima massaved eller sågtimmer:

- Det är en känslig fråga för oss. Jag hoppas att politiker är kloka för om vi börjar elda med prima skogsråvaror så störs balansen. Vi vill först göra papper, sedan återvinna och göra returpapper och först i sjätte ledet göra energi av biomassan. Men vi har blivit duktiga på att ta tillvara stubbar, grenar och toppar till energiproduktion, säger Nordlander och hoppas på att den svenska energipolitiken leder till att dagens kärnkraftverk byts ut mot nya.

- Det behövs tydliga spelregler i energipolitiken. Finland bygger ett nytt kärnkraftverk och har två på gång. De tar 10-15 år att ta i drift. När vi investerar gör vi det i 20-årsperspektiv så det behövs tydliga beslut i Sverige om ny kärnkraft, för på 10-15 års sikt så faller våra svenska verk för åldersstrecket. Industrin är överens om att den svenska kärnkraften måste ersättas, händer inget politiskt så får Finland en fördel på sikt.

- Sverige har ett par fördelar, råvaror och relativt låga energipriser, men de ska kompensera att vi har längre transporter till kunderna.

Men jobben kommer inte att bli fler utan rationaliseringar och effektiviseringar kommer att fortsätta och nya produkter måste ersättas med nya med bättre värde.

- Tror du att folk läser papperstidningar om 50 år? Frågan är vad skogsindustrin vill utvecklas till och att vi forskar på nya produkter.

På Kvarnsvedens pappersbruk tillverkas tidnings- och journalpapper. Nordlander är ändå inte speciellt orolig.

- Andelen tidningspapper minskar men på bruket har vi växlat om och den nya maskinen, vår modernaste och största gör glättat magasinspapper. Där finns det trots allt en viss tillväxt, säger Nordlander.

- Vi är en framtidsindustri, men frågan är bara var och hur. Ta tv-marknaden, en framtidsmarknad om man inte tillverkar tjock-tv. Det gäller att hitta rätt produkter.

På frågan om den nya biodieseln som utvecklas i Finland kommer att börja tillverkas vid ett bioraffinaderi i Kvarnsveden är beskedet nej.

- Om biodieseln blir den framgång vi tror så kan det mycket väl bli sådana anläggningar i Skutskär eller Skoghall, de har sådana anläggningar där det skulle kunna bli tillverkning om vår biodiesel klarar sig i jämförelse med andra alternativ som det forskas på.

Fors kartongbruk betraktar han som välinvesterat och mycket lönsamt:

- På fiberförpackningar finns stor tillväxt, allt fler i världen har råd att köpa förpackad mat.

- Vi håller nu i Imatra på med första generationen biobarriärmaterial. Vi har patenten och vi kommer att kunna ersätta plasten i en kaffe- eller coca-colamuggar med en hinna i bioplast. Idag har muggarna en plastbeläggning som måste separeras när pappret återvinns, med en bioplasthinna kan hela förpackningen återvinnas. Den här teknologin kan säkert höja mervärdet i Fors framtida produkter, om tio år är bioplastprodukterna en stor sak för oss, säger Nordlander som förklarar att forskningen är prioriterad på framtidsprodukter.

Fakta: Nye Sverigechefen i Stora Enso

Mats Nordlander, född 1961

Bor: I veckorna i Stockholm och på helgerna i Göteborg där familjen bor kvar minst ett år tills yngsta dottern gått ur gymnasiet

Jobbar: Är oftare i Asien är på Stora Ensoenheter i Dalarna

Familj: fru, två barn, hund

Om Falun: Här har Stora sina rötter, själ och hjärta

Mer läsning

Annons