Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är förberedda"

Annons

Inom räddningstjänsten har man förberett sig på att det någon gång kan bli en större smäll med en eller kanske två turistbussar inblandade.

- Rent statistiskt kommer vi för varje dag närmare en riktig svår olycka. Med alla turistbussar vi har på vägarna till och från fjällen och bitvis tämligen dålig vägstandard så är det klart att vi måste räkna med risken, säger Morgan Haga.

Ett skräckscenario är att två turistbussar skulle krocka. Då kan det röra sig om över 100 personer som ska tas om hand. Kanske i 20-25 graders kyla.

- I en sådan situation blir det givetvis tufft, vi har ju ganska långa avstånd till de större sjukhusen. Lasaretten i Mora, Falun, Torsby och norska Elverum är de som ligger närmast. I en riktigt krissituation kan vi ta hjälp från Norge där de bland annat har en väl utbyggd organisation med räddningshelikoptrar. Vi har för övrigt haft samövningar med den norska räddningstjänsten, säger Morgan Haga.

Vid en svår olycka har räddningstjänsten en hel del viktiga hjälpmedel.

I Transtrand finns en sjukvårdsbandvagn som snabbt kan göras om så att det blir ett behandlingsrum i själva vagnen och åtta platser i ett uppvärmt tält.

I Malung finns en räddningscontainer med två tält som kan värmas upp och inrymma 20 skadade. Dessutom har man avtal med bussbolag som snabbt kan komma med bussar och hämta upp de som är lindrigt skadade eller oskadade.

Att räddningstjänsten står på tårna framgick vid helgens bussolyckor.

Vid olyckan norr om Sälen var utgångsläget att det var upp till 45 skadade och en stor del av alla räddningstjänstresurser i norra och västra Dalarna engagerades.

- Nu visade det sig lyckligtvis att det var bara ett fåtal skadade, men alla skulle ju tas om hand och det löstes bra med både transporter, Posomgruppens (Psykologiskt och socialt omhändertagande) medverkan fungerade fint och de strandsatta bussresenärerna kunde inkvarteras i väntan på fortsatt resa.

Räddningscheferna i kommunen tillsammans med räddningsledaren på olycksplatsen och fjällkyrkans Posomgrupp har utvärderat räddningsinsatsen och konstaterat att det mesta fungerade bra.

Riktigt lika bra gick det i och för sig inte då en dansk turistbuss körde av vägen väster om Malung. På grund av oklarheter i larmet fick räddningstjänsten fel uppgifter om olycksplats och det blev en omväg på fem mil innan man kom rätt.

- Olyckligt förstås, kanske var orsaken språkförbistring, och det var tur att det inte var några svårt skadade i olyckan, säger Morgan Haga.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons