Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Vi är för få poliser

Annons

Att Daldansen lockar tusentals människor och risken för bråk ökar kraftigt ändrar inte på verkligheten.

Det är endast en polispatrull som ansvarar för säkerheten i Avesta och Hedemora. Så är det alla helger under året.

Att Daldansen genomförs under semestertid då även poliser har rätt att vara lediga gör inte saken lättare.

- Helst skulle jag se dubbla patruller under fredagar och helger, men i dagsläget är det en utopi, säger Annette Lindgren.

Som samordningschef är hon ytterst ansvarig för att Hedemora- och Avestapolisens har en trygg arbetsmiljö, poliser som i sin tur ska ansvara för att allmänheten ska kunna känna sig trygg.

Misshandeln som ledde till polismannen Ulf Grapes död blev en skrämmande påminnelse om farorna med yrket.

- Det gäller både oss i kåren och våra anhöriga, säger Lindgren.

I ett scenario där en stämningen blir hotfull i en större samling människor och det blir bråk kan inte en ensam patrull göra mycket.

- Är det risk för personalens väl och ve ska de inte ingripa i ett sådant läge utan backa och invänta förstärkning. Kunde vi ha dubbla patruller i tjänst skulle de snabbare kunna backa upp varandra.

I dagsläget finns det en så kallad länsförstärkning, med bas i Borlänge och Falun, som rycker in vid behov.

- Men befinner den sig på jobb några mil norr om Falun så tar det ju drygt en timme innan de är här.

En fråga som diskuterats i sammanhanget är om det är polisen i Falun och Borlänge som suger upp de resurser som tillförs länet.

- Nej det är det inte, de brottas med precis samma problem som vi. Det här gäller hela polismyndigheten, vi har helt enkelt för få poliser. Det är politiker på riksplanet som måste lösa problemet.

Omorganisationen av polismyndigheten, till närpolisenheter, i början på 90-talet menar hon är en bidragande orsak till att det finns för få poliser.

- Jag jobbade fackligt då och läste utredningen och kunde direkt konstatera att vi var för få poliser.

Den nya organisationen omfattade 5 000 poliser, men det fanns bara omkring 4 300 i tjänst när reformen blev verklighet.

- Dessutom utbildades det inga nya poliser på högskolan under en treårsperiod, det får vi äta upp i dag. Tanken på närpolisorganisationen är bra men då måste det finnas resurser.

Inom poliskåren jobbar en mängd fyrtiotalister och precis som inom vårdbranschen står stora pensionsavgångar för dörren.

- I Avesta och Hedemora ligger personalens medelålder på 54 år, vi måste locka hit unga polisaspiranter och få dem att trivas här. En mix mellan erfarna poliser och nyutbildade är bra.

Annette Lindgren har jobbat som polis i 26 år och hon konstaterar att våldet i samhället blivit grövre. Hon menar att de "äldre busarna" vet var gränsen går men att unga våldsverkare fortsätter att slå och sparka sina offer också efter de fallit till marken.

Under de 26 gångna åren har hon också sett poliskåren minska i personalantal.

- Vi har fullt upp med jobb, jag önskar att jag kunde klona den fina personal jag har här. Jag är inte en person som sitter och gnäller över för få resurser, men verkligheten är att vi inte har en styrka som räcker till för alla arbetsområden.

På pappret är det 44 anställda inom polisen i Hedemora och Avesta.

- Det ser ju bra ut, men det är bara huvuden som räknas i statistiken. Deltidsjukskrivningar, deltidspensioner räknas inte in, i verkligheten är vi bara 32 i tjänst.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons