Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vetgiriga fick nyttig skogskunskap

Annons

Marianne Lund från Skogsvårdsstyrelsen har varit spindeln i nätet under veckan på Uvbergets skogiga sluttning.

Hon berättar att för några år sedan svarade skogsbruket för en av de största nettovinsterna i landet. Trots detta har skogsbruket hamnat i skymundan.

Åtminstone upplever skogens företrädare att det varit på det viset. Och för att bevisa motsatsen tar exempelvis skogsbolagen varandra i hand och kliver ut till allmänheten på olika sätt för att visa vad man gör och att man finns.

Redan förra året arrangerades en skogsdag för fjärdeklassare på Uvberget. Fast då vände man sig enbart till skolbarnen i Smedjebackens kommun.

I år breddades perspektivet och skogens förespråkare välkomnades skolbarn från hela Västerbergslagen. Under tisdagen kom eleverna från skolor i Smedjebacken, och under onsdagen och torsdagen från Ludvika.

- Ett av syftena är att väcka intresset för skog och natur, ett annat är att lyfta fram skogens betydelse, förklarar Marianne Lund.

Och just 10-åringar anses vara en målgrupp som passar alldeles utmärkt i sammanhanget. De anses vara tillräckligt gamla för att förstå vad man vill ha sagt, och fortfarande så unga att kunskapstörsten är som störst.

Totalt fick 163 fjärdeklassare förmånen att ta praktisk del av dagens skogsbruk. De fick bland annat lära sig knepet att mäta höjden på ett träd med en pinne, åka skogsmaskin och hur en skogsröjning kan gå till.

Dessutom fick barnen lära sig plantera skog och göra eld utan tändstickor. Tilläggas kan att för kunskaperna svarade representanter för Mellanskog, Weda skog, Stora Enso, Svea skog, naturskyddsföreningen, jägarförbundet och Skogsvårdsstyrelsen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons