Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteranmopedister såg Gagnef från sadeln

Annons

Hon är klädd i tidsenliga 50-talskläder med prickig klänning och en vit scarf runt halsen. En liten handväska hänger och dinglar över styret och när Anneli Biörs från Djurmo kliver upp på sin gamla Nymans Autoped från 1953, får hon vara försiktig så att hon inte halkar i de små klackskorna.

- Jag tycker det är jätteroligt att klä upp mig lite i kläder som är stilenliga med mopeden, säger hon.

Föreningen Borlänge mopedveteraner har drygt 130 medlemmar från hela Dalarna. Minst en gång i månaden träffas veteranentusiasterna. I går hade turen kommit till medlemmarna från Gagnef att visa sin bygd från moppesadeln.

- Vi ska åka från Djurås genom småbyarna Svedjan, Djur, Lindan, Nordanåker och Västerfors för att avsluta med en fika vid Flottbrocafét i Gagnef, säger Anneli.

För att få vara med i Borlänge mopedveteraner krävs det att man har en moped av årsmodell -79 eller äldre. Anneli har fått sin moped av en gammal faster som själv körde den en gång i tiden. När hon gjorde i ordning och renoverade den nyligen hade den stått stilla i över 30 år.

Mopedträffarna sker på olika ställen varje gång. I sommar har man bland annat hunnit med att se Gävle och Hedemoras Husbyringen.

- Det är kul, för i och med att vi bara åker på småvägar och oftast har någon med oss som känner till bygden så får man se saker man aldrig skulle uppleva om man åkte bil, säger Anneli.

Fortare än 30 kilometer i timmen går det inte när Borlänge mopedveteraner är ute på vägarna, så man ser till att ha ordentligt med tid på sig. Men Anneli berättar att det inte är ovanligt att det händer saker som gör att tidsschemat spricker.

- Vi har ju gamla mopeder och det är inte ovanligt att någon av dem går sönder och vi får lov att stanna. Men vi har en fantastisk sammanhållning i föreningen och alla hjälps åt när det händer något.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons