Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteraner i bilbranschen

Annons

- Jag började som lärling när jag var 16 år. Då bodde jag i en liten by utanför Siljansnäs. Jag fick åka med mjölkbilen in till busshållplatsen i Siljansnäs och sedan vidare till arbetet i Falun, minns Björn.

I april månad ska Björn egentligen gå i pension. Men han har beslutat sig för att stanna kvar ytterligare ett år, för att komma upp i 50 år på samma arbetsplats.

Uppskattat hos företaget kan ni tro, att få behålla "trivselfarbror" Björn ytterligare en tid.

- Det är svårt att sluta när man trivs på sin arbetsplats. För mig har företaget blivit ett andra hem, säger Björn, som på äldre dagar gått över från verkmästare till PR-man.

I julas fick Björn en utmärkelse, som han är mäkta stolt över. Han blev nämligen utsedd till Årets Björn av företaget.

Det handlar om ett vandringspris i Björns anda. Priset ska gå till någon anställd i företaget, som visar både kunder och arbetskamrater omtanke och tjänstvillighet. Något som varit Björns signum genom åren.

Björn har upplevt många förändringar i företaget under sina 49 år. Bilmodeller har kommit och gått, men företaget har bestått och växt till en biljätte, i dag med 210 anställda och en omsättning på 500 miljoner kronor.

- När jag började på verkstaden, var det bara Volvo PV-bilar som gällde, svarta och blåa. I dag är bilparken något helt annat, säger Björn.

Rolf Ericson Bil är ett gammalt anrikt företag, som startade verksamheten för 50 år sedan på Svärdsjögatan, då med namnet Falu Motor. 1962 kom företaget i familjen Ericsons händer, genom pappa Ericsons försorg. Två år senare var det dags för sonen Rolf att ta över.

Återväxten är tryggad med råge. I dag har Rolf alla sina tre barn i företaget.

Sonen Per är chef för nya Land Rover-försäljningen och Claes läser och jobbar på Volvo i Norrköping. Dottern Britt-Marie förestår pappa Rolfs bensinstationen vid Jungfrurondellen.

Falu Motor i Haraldsbo började byggas 1952. I maj 1953 var det dags för invigning.

1988 bytte företaget namn till Rolf Ericson Bil, ett namnbyte som inte riktigt slagit igenom.

- Det är fortfarande många som säger Falu Motor. Det gamla namnet finns till och med kvar på busslistan, säger Rolf Ericson.

- Men huvudsaken är att kunderna hittar hit.

Rolf kom in i bilden 1964 och driver i dag företaget i Falun och Borlänge med järnhand:

- Bilbranschen är lite av en berg-och-dalbana. Det går lite upp och ner, men i slutändan brukar siffrorna räta till sig.

-1988 var toppen på bilförsäljningen, då sålde vi bilar som aldrig förr. Däremot var åren 1991-1992 riktiga bottnapp.

I dag säljer företaget cirka 800 nybilar om året.

- Men med alla nya EU-regler har den öppna marknaden hårdnat betydligt. Det är lättare i dag att köpa bil utomlands, något som på sikt kan komma att drabba bilbranschen här hemma.

- Dessutom finns förslag om att höja garantin till ett år på begagnade bilar. Det kommer att betyda mycket mer jobb och kostnader för bilbranschen, förklarar Rolf Ericson.

Mer läsning

Annons