Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteran slutar efter 45 år

Annons

- Jag tänker samla ihop gamla medarbetare en gång om året så att vi kan komma hit och bli uppdaterade om vad som har hänt på företaget. Så att man får känna att man fortfarande är med, säger Laszlo Brezniczky.

Laszlo kom till Sverige från Ungern under revolutionen 1956. Då var han 16 år. Han gick på yrkesskola i Säter i två år och fick sedan jobb på Elementhus, nuvarande Moelven Dalaträ, i Mockfjärd. I samma veva träffade han också sin Karin, som nu har varit hans hustru i över fyrtio år.

Laszlo har lagt ner hela sin själ i arbetet på Moelven och att han älskar sitt jobb råder det ingen tvekan om.

- Jag har trivts så bra här och det är svårt att lämna Moelven. Det kommer jag egentligen aldrig riktigt att göra, säger han.

- Och jag kommer inte att flytta från Mockfjärd utan jag ska hålla koll på företaget. Så sköter ni er inte får ni med mig att göra, fortsätter han muntert med en menande nick mot arbetskamraterna.

I fyrtiofem år har Laszlo alltså jobbat vid sågverket. Först som reparatör, och de senaste åren som förman för avdelningen underhåll.

- Men jag skulle tro att jag har jobbat här fler år än så. Om man räknar ihop alla helger och kvällar. Till och med julaftnar och nyårsaftnar har jag varit här och fixat reparationer och sådant, berättar Laszlo.

- Och det har varit helt frivilligt, tillägger han.

Lite fritid har han trots allt också haft. Den har han bland annat ägnat åt fotboll och bordtennis, och åt att plocka svamp.

Nu när han blir pensionär ska han passa på att hälsa på i Ungern

- Där har jag inte varit under sommaren på 20 år.

VICTORIA ERIKSSON

Mer läsning

Annons