Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vetenskaplig upptäckt var fabricerad

Annons

En av de största vetenskapliga upptäckterna i Sverige de senaste åren har visat sig vara fabricerad.

Forskargruppen har nu bett den högt ansedda tidskriften Science att dra tillbaka artikeln.

Gruppen är verksam vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå och har länge setts som en av de ledande inom sitt område.

Upptäckten gällde en av de stora frågorna inom växtfysiologin: hur växter kontrollerar sin blomning och hur de vet vilken tid på året det är. Det hela styrs av en signal kallad florigen _ men ingen har vetat vad denna florigen är för något.

I september 2005 kunde så forskargruppen i Umeå meddela i tidskriften Science att florigenen är en speciell budbärarmolekyl, en bit budbärar-RNA. Science klassade upptäckten som det tredje viktigaste vetenskapliga genombrottet det året.

Ganska snart därefter förstod dock forskarna att saker och ting inte stämde. En närmare granskning avslöjade att en forskare i gruppen, en kinesisk gästforskare, fuskat med data. Vissa data hade uteslutits, andra hade överdrivits.

Ove Nilsson larmade prefekten på SLU som i sin tur tillsatte en extern utredning. Denna slog fast att fusk förekommit och att den kinesiske gästforskaren _ som hunnit återvända till sitt hemland innan det hela upptäcktes _ var den skyldige.

Hon tycker att fallet har hanterats föredömligt av forskargruppen och SLU. Men samtidigt anser hon att det borde finnas möjlighet för exempelvis Vetenskapsrådet att ta initiativ och gå in och granska detaljerna i sådana här fall.

Ove Nilsson förebrår sig själv för att gästforskaren fick göra databehandlingen av materialet på egen hand.

En av de externa granskarna, Lars Rask, vd för Stiftelsen för strategisk forskning, anser dock att Ove Nilsson får ta på sig ett stort ansvar för det inträffade.

Gästforskaren själv har i mejl förklarat att han står fast vid sina slutsatser. Han är övertygad om att han har rätt, men lär sannolikt få stora problem med sin fortsatta karriär.

TT

Mer läsning

Annons