Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vet din rätt på feriejobbet

Annons

Under veckan ska LO Dalarna träffa feriearbetare i Ludvika, Falun, Mora, Rättvik, Leksand och Borlänge. I fjol besökte förbundet runt 300 ungdomar i länet.

- För många ungdomar är sommarjobbet den första kontakten med arbetsmarknaden. Blir de utnyttjade kan de få en mycket negativ syn på arbetslivet, säger Sten-Åke Mörk, ombudsman för LO Dalarna.

Många sommarjobbare vet inte att de kan få facklig hjälp om någonting går snett på arbetsplatsen. Ungdomarna tror att de måste vara fackligt anslutna.

Kampanjen är ett sätt att uppmärksamma både arbetsgivare och arbetstagare på det.

- Ändå händer det att unga utnyttjas, saknar anställningsbevis, har konstiga arbetstider eller inte får semesterersättning, säger Sten-Åke Mörk.

Under måndagen besöktes feriearbetare i Ludvika och Falun. Per-Olov Lindsten, Handels Dalarna, tycker att arbetsgivarna i länet sköter sig bra, men har också sett skräckexempel under årens lopp.

- Bär- och fiskförsäljarna utmed vägarna arbetar under dåliga förhållanden. För några år sedan satt en kille i 13-årsåldern ensam och jobbade utan ens ett kassaskrin, säger Per-Olov Lindsten.

Han drar paralleller till den pojke som omkom på måndagen när han sommarjobbade på en rivningsplats i Stockholm. Pojken var för ung för arbetsuppgifterna.

Per-Olov Lindsten har själv träffat ungdomar som haft riskfyllda arbetsuppgifter. Många gånger har det berott på att arbetsplatserna varit underbemannade och ungdomarna tvingats ta mer ansvar.

- Men det är inte många som fuskar medvetet längre. När arbetsgivare gör fel beror det ofta på okunskap, att de inte lärt sig vilka regler som gäller, säger han.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons