Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verna Smids

Annons

Två månader har gått sedan Mamma stilla somnade in. Saknaden och tomheten är stor.

Mamma lämnar efter sig många härliga minnen. Hon var en speciell blandning av modern nutidsmänniska och gammeldags bondmora.

Jag känner stor tacksamhet över vad jag fått lära genom hennes försorg.

Som barn fick jag och mina syskon tidigt vara med och hjälpa till i jordbruket. Vi fick med oss ovärderliga kunskaper som få besitter idag. Jag tänker då särskilt, med glädje tillbaka på alla somrar vi tillbringade på "våran" fäbod, Lindorna i Orsa.

Mamma lärde oss allt om fäbodlivet, med allt vad det innebar av mjölkning, smörkärning, ystning med mera. Visst var det mycket arbete men det blev också tid för annat.

Mamma gillade att köra bil, gärna fort. I smyg fick vi barn ofta känna på fartens tjusning längs vägarna mellan baden i Gäsen eller Sandtjärn och glassköpen i Björnstugan i Ljothed.

Även under vintrarna var Mamma en aktiv kvinna. Hon hade ett starkt engagemang inom såväl det sociala som politiken.

Jag minns till exempel att vi kunde vakna på morgonen med ett "extra syskon" i familjen, då Mamma ryckt ut för att hjälpa till om det var problem i någon familj.

Jag tillskriver henne många av de värderingar jag nu själv bär med mig som vuxen.

Få utanför den närmaste familjen känner nog till Mammas lite smått "vågade" sida.

Att hon dansade på borden under en resa till Tyskland, att hon var inte så lite stolt över sin byst, att hon bara blygdes på låtsas över vad än barn och barnbarn berättade om, att hon länge drömde om att hoppa fallskärm med mera.

Tyvärr kom alltför tidig sjukdom i vägen för många av Mammas drömmar.

Hon drabbades av en stroke som gjorde henne halvsidigt förlamad, redan innan hon fyllde sextio.

Trots detta handikapp fortsatte hon under många år att leva ett rikt liv med bland annat flera resor, deltagande i kurser och engagemang inom och afasiföreningen.

Jag är övertygad om att det är många med mig som tänker på Mamma med glädje, och kommer att bevara hennes minne länge, i djup och innerlig tacksamhet.

KERSTIN

Mer läsning

Annons