Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verk av Orsasnidare auktioneras ut på Ebay

Annons

Emil Janel föddes 1897 som Nygårds Emil Jansson i Ristningarna i Hansjö. Redan i barnaåren visade han sina slöjdartalanger. Vedträna i vedkorgen förvandlades till figurer och senare fördrevs kvällarna i huggarkojan med kniven och ett trästycke.

Den unga pojkens talanger uppmärksammades av både Anders Zorn och Carl Milles, men hemma såg man ingen utkomst i att tälja gubbar.

Nygårds Emil emigrerade först till Kanada och sedan till Kalifornien i USA. Han tog sig namnet Emil Janel och hans gubbar och skulpturer såldes genom Maxwell Gallery.

Enligt sajten ebay.com så fortsatte ägaren till Maxwell Gallery att sälja Janels alster även efter hans död 1981. Det uppges också att den nu aktuella gruppen är en av tre med liknande motiv. En grupp ägs av ett kasino i Reno och en finns på ett museum i Calgary i Kanada. Det framhålls också att Emil Janels verk numera inte finns på marknaden och att Pokerspelarna för tillfället är det enda som är till salu. Kanske det kan vara en förklaring till det otroliga priset 27 000 dollar, drygt 200 000 kronor.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons