Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Venezuela torrläggs i påsk

Annons

President Hugo Chávez har med ett plötsligt påskförbud mot alkoholförsäljning utlöst en rusning till Venezuelas spritbutiker.

En första åtgärd trädde i kraft redan i fredags, då all försäljning av alkoholhaltiga drycker begränsades till timmarna mellan klockan 10 och 17. Det gäller även restauranger och barer.

På skärtorsdagen, långfredagen och påskdagen råder "la ley seca" (torrlagen), det totalförbud mot alkoholförsäljning som annars också brukar införas på valdagar.

Inte förrän på annandag påsk är det fritt fram dygnet runt igen.

Hur det blir med torrläggningen på Isla Margarita, stor charterdestination för både venezuelaner och européer, verkar osäkert. Myndigheterna där säger att turismen har så avgörande del av sin årsomsättning under påskveckan att de avvisar förbudet.

Åtgärden meddelades inte förrän i sista stund häromdagen. Och många dryckesglada venezuelaner fruktar att mer i samma stil är att vänta från den hårdföre presidenten, särskilt som han börjat knyta nya vänner i alkoholfria länder som Iran.

Venezuela har en blomstrande öl- och rom-industri, drycker som också konsumeras så friskt att landet ligger i tätskiktet för alkoholkonsumtion i Latinamerika.

TT

Mer läsning

Annons