Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vill bli företagare?

Annons

– På sikt är det förstås inte bra om regionen inte får något betydande tillskott av nya företag och nya jobb. Det i sin tur minskar möjligheterna att vända trenden med en minskande befolkning, fortsätter Astorin.
Kommunens näringslivschef, Jan Björnehaag, vill inte kommentera statistiken. Han förklarar att näringslivsenheten hänvisar dem som vill starta företag till Nyföretagarcentrum Ludvika/Smedjebacken.
– Det har tagits ett politiskt beslut om att det ska vara på det viset och det kan jag inte ha några synpunkter på, säger han.
Kjell Nyquist, som är vd för lokala investmentbolaget Väsman Invest, har tillfälligt gått in som styrelseordförande i Nyföretagarcentrum.
Han berättar att organisationen bildades runt sekelskiftet och har en anställd i Lars Fors. Verksamheten betalas av Västerbergslagens båda kommuner, ABB, Spendrups, Ludvikahem, några banker och en del andra företag.
Personer som vill starta företag och har behov av och önskar gratis råd och stöd kan boka tid hos Lars Fors för att diskutera sin affärsidé, hur man lägger upp en kalkyl inför besöket på banken etcetera.
– En del får rådet att inte starta, en del får rådet att försöka. Det viktiga är egentligen inte hur många företag som startas utan hur många som överlever på sikt, säger Nyquist.
Rent allmänt efterlyser han ett bättre klimat för företagandet i Ludvika.
– En mer positiv syn på egenföretagande skulle inte vara fel. Det är upp till kommunala tjänstemän och politiker och oss alla som bor och verkar här att medverka till att vända trenden.
Kjell Nyquist blev inte förvånad när han i måndagens NLT läste att organisationen Företagarna inte är helt nöjda med kommunens arbete. Företagarnas ordförande Margareta Olsson hävdade att företagare har en känsla av att det råder ett bättre företagarklimat i grannkommunen Borlänge.
– Företagare som önskat etablera sig har upplevt att det varit så bökigt här i kommunen. Vänder man sig till Borlänge är mottagandet ett annat. Där erbjuds företagare att köpa mark och så kan de börja bygga om 14 dagar, sade Olsson.
Kjell Nyquist:
– Det är ett känt faktum att det länge rått brist på industrilokaler i Ludvika.
– Jag vet att det råder en allmän uppfattning om att det ligger till på det viset som Margareta säger. Det tycks gå lättare på andra ställen och om kommunen tycker att servicen inte fungerar så får man göra något åt det.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons