Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vet mer om Gammelloftens historia?

Annons

Gammelloften på Siljansgården i Tällberg är på god väg att byggnadsminnesförklaras. Det tycker Dalarnas museums Anna Björkman om, men hon vill för säkerhets skull få in lite ytterligare uppgifter om de nu ihopbyggda husen.

Kanske kan Falu Kurirens läsare bistå med intressanta uppgifter?

Anna Björkman är intresserad av att få se bilder hur husen såg ut på sin tidigare plats innan de fördes till Siljansgården och byggdes ihop.

Ägaren och drivande kraften till Siljansgården, Signe Alm, tar gärna emot uppgifter från tidningens läsare (0247-50040 eller fax 0247-50013). Det Signe känner till i dagsläget är att det var två loftbyggnader som stod cirka 100 meter från varandra vid gränsen Lima-Transtrand. Det var handlare Lennart Granberg som såg till att husen kom till Tällberg där de köptes och uppfördes år 1937. Där byggdes de samman och inreddes med sommargästrum.

Först trodde man att byggnaderna var från 1500-talet men Klas- Håkan Landström, Leksand, menade annat. Han såg till att borrprover togs i timret. Det visade sig då att nedre högra hälftens stockar börjat växa år 1280. Samma träd fälldes 50 år senare. Nedre vänstra hälften av byggnaden härrör från 1500-talet.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons