Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem värnar hyresrätten?

Annons

Argumenten är som vanligt ihåliga. Om man i stället vill ta sig lite tid att studera fastighetsmarknaden ska man snart finna att den är väldigt lukrativ. SCB:s intäkts- och kostnadsundersökning (IKU) visar att det finns ett vinstutrymme i de privatägda bostadsföretagen om drygt 1000 kronor per lägenhet i månaden! Vi kan också konstatera att intresset från utländska investerare att köpa fastigheter i Sverige aldrig varit så stort. Likaså meddelar nu Skanska att man tänker satsa på bostadsbyggande i egen regi. Någon kris för det privata fastighetsägandet tycks alltså inte vara fallet.

Däremot driver fastighetsägarna en linje i bostadsfrågan som verkligen kan äventyra hyresrätten framtid. I två ärenden i EU försöker man torpedera den svenska bruksvärdesmodellen som är grunden för en socialt inriktad bostadspolitik. Dels försöker man få bort de allmännyttiga bostadsföretagens hyresnormerande roll och dels hävdar man att de allmännyttiga bostadsföretagen får otillåtet stöd från ägarna, kommunen. Skulle fastighetsägarnas agerande vinna gehör väntar en hyresmarknad med fri hyressättning och dramatiska hyreshöjningar som följd.

Det är våra medlemmar som riskerar att få betala de orimliga hyreshöjningar som kan bli följden av de privata fastighetsägarnas agerande. Det är våra medlemmar som känner sin ekonomiska situation hotad. Inför det hotet är det inte svårt att förstå att fastigheter ombildas till bostadsrätter.

NILS NILSSON NILS NILSSON ÄR ORDFÖRANDE I HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION MITT.

Mer läsning

Annons