Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vaktar väktarna?

Annons

Efter att ha tagit del av uppgifterna i pressen om att Försäkringskassan Dalarna (fk) inrättat en särskild kontrollgrupp som ska kontrollera och spåra upp försäkringsfuskare häpnade jag rejält.

Försäkringskassan i Dalarna tillhör landets sämsta när det gäller att betala ut ersättningar i tid, allmänt dålig service är i legio. Då är det ganska makabert att man satsar på att jaga fuskare i stället för att ge den del av allmänheten som inte fuskar godtagbar service.

Så jag tänkte att det kan vara trevligt att få reda på vilka dessa statsfinansierade "spioner" är, så jag kontaktade fk och bad om namn och personnummer på de handläggare som ingår i den särskilda kontrollgruppen. Men inte då. Försäkringkassan avvisar min begäran med motiveringen att det kan uppstå men för handläggarna och handläggarnas närstående om dessa uppgifter lämnas ut.

Man ska då ha i minnet att dessa handläggare med en musklick kan få fram hela din och din familjs levnadshistoria på sin dator, har möjlighet att hämta uppgifter från andra myndigheter och så vidare. Men vi, skattebetalare, får inte ens veta vilka handläggarna är eller hur våra skattepengar arbetar.

Den tidigare så omhuldade svenska offentlighetsprincipen är numera satt ur spel, och vi närmar oss Orwells 1984-samhälle med stormsteg. Det svenska samhället blir mer och mer slutet. Skrämmande eller hur? Och missförstå mig inte, jag gillar inte försäkringsfuskare, men jag avskyr betalda anonyma tjallare desto mer.

Vem vaktar väktarna?

UPPRÖRD MEDBORGARE

Mer läsning

Annons