Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem tar hand om skräpet?

Annons

Det är förbjudet att skräpa ner i naturen, men det hindrar inte folk från att slänga saker lite här och var.

Börje Tull har de senaste fem åren noterat och dokumenterat en hel del när han cyklat från hemmet i Häradsbygden och runt om i kommunen.

- Sedan slutet av januari står en utbränd bil i diket vid Ålbyn i Insjön och i ravinerna vid södra rastplatsen finns både plåthinkar och även en veteranbil till hälften under jord, berättar Börje.

För fem år sedan tog Börje en bild på oljefat slängda på tomten bakom Statoil i Leksand.

- De ligger fortfarande kvar. Sommartid syns de nästan inte för all sly som växt upp. Nu börjar allt fler människor slänga sopor där, varför gör ingen något? Jag har under åren vid flera tillfällen kontaktat både miljökontoret och olika politiker, men inget händer, säger han upprört.

- Jag upplever mest att jag är besvärlig som säger något och att ingen vill lyssna.

Miljöchef Richard Lindsköld har inget minne av att Börje kontaktat honom om skräpet bakom Statoil, men delar hans upprördhet över folks oskick att skräpa ner i naturen.

- Det är rent ut sagt för jäkligt, säger Richard Lindköld.

Vem är det som har ansvaret att städa bort sådant här skräp?

- Det är inte helt enkelt det här. Oavsett om du är tomtägare eller någon annan får du inte skräpa ner. Har någon annan slängt saker på din mark och det är bevisat att du inte har med saken att göra, så är det normalt sett inte markägarens sak att städa. I slut-änden blir det ofta kommunen som får stå för notan och jobbet.

Får miljökontoret ofta tips om nedskräpning?

- Jag har ingen statistik, men min känsla är att det är fler som ringer och tipsar och klagar nu än tidigare.

När det gäller skräpet bakom Statoil lovar Richard Lindsköld att miljökontoret ska åka dit och se om man kan spåra förövarna.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons