Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem tar ansvar för länets ungdomar?

Annons

Man stänger fritidsgårdar, minskar öppettider på de få träffpunkter för ungdomar som finns. Klåfingriga borgare skär ner på stödet till en aktiv fritid. Speciellt tjejer hamnar i kläm då hockey prioriteras före ridning. Vi är uppriktigt trötta på att samhället, det vill säga du och alla omkring dig, inte tar ett större ansvar.

Vi bli inte minsta förvånade när det uppstår slagsmål, skadegörelse eller skapas andra problem på sta´n/byn. Det är bara ett svar på ständiga nedskärningar och bortprioriteringar av ungdomar och deras fritid.

Samtidigt kommer bara klagomål från "vuxna" på "dagens ungdom". Men vart tog ditt och mitt ansvar vägen? Man måste våga ta ansvar i vardagen och säga ifrån. Säga ifrån om någon blir kallad för hora. Säga ifrån om någon blir mobbad. Säga ifrån om kommunpampars spariver medför att skolmaten blir sämre. Vi efterlyser helt enkelt mer civilkurage och omtanke om vårt gemensamma.

Vad tjänar en ort på att minska bidragen till föreningslivet? Kortsiktigt, självklart pengar. Långsiktigt förlorar man engagemang, fritidssysselsättningar för ungdomar och man skapar också en stökigare vardag för många ungdomar. Förebyggande åtgärder är nästan alltid billigare än att lösa problem i efterhand. Vad kostar en plats på ett behandlingshem? Vi pratar i flera fall om miljonbelopp för en plats under ett år.

Samtidigt skulle dessa pengar kunna användas till konkret förebyggande arbete. Att skapa en trygg fritid för ungdomar på alla orter i Dalarna. Mötesplatser för ungdomar som är öppna på tider som passar ungdomar. Främst eftermiddagar, kvällar och helger. Ställen där det finns trygga vuxna förebilder som bryr sig. Ställen där man kan ha både disco på helgen, samtalsgrupper om sex eller vad det nu må vara.

Bara bristen på datorer för många ungdomar borde vara anledning nog till att fixa ungdomsgårdar/fritidsgårdar på alla orter.

Vi är engagerade i SSU för att vi vill medverka till att ungdomar ska få en bättre fritid. SSU liksom flera andra ideella föreningar erbjuder positiv och drogfri verksamhet för ungdomar.

Dock räcker inte föreningslivets ideella engagemang till. Visst, vi skulle gärna se att SSU fixade fritidsgårdar i alla orter på ungdomars villkor. Men det är inte realistiskt i dagsläget. Att fixa fritidsgårdar på alla orter är kommunpolitikernas uppgift.

SSU Dalarna kräver konkreta resultat. Skippa det där julbordet, den där representationsresan och de där fallskärmarna, så finns pengarna till både fritidsgårdar och ett aktivt stöd till föreningslivet. Egois(m)en och (c)entralismen ska inte få skära ner mer på ungdomar.

ELIN ANDERSSON

Mer läsning

Annons