Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska ta hand om snön?

Annons

I onsdags fick de anställda på entreprenadavdelningen hos Falu energi och vatten besked om att ledningen vill lägga ner deras enhet. 23 anställda riskerar att förlora arbetet.

Avdelningen har haft kommunen som enda kund och vd:n Bengt Gustafsson hävdar att sektionen går med förlust och att det därför inte går att ha kvar den.

Falu energi och vatten har haft hand om delar av kommunens parker och gator. Knappt tio miljoner kronor per år har kommunen betalt till Falu energi och vatten.

För det har kommunen fått parkerna omskötta i de östliga delarna av stan, Hosjö och Hälsingberg, och i Falu centrum. Falu energi har också skött skottning och sandning på vintern och vanligt vägunderhåll under resten av året, på "gruvsidan" i Falun. Övrig parkskötsel och snöskottning i kommunen har skötts av privata entreprenörer.

Om Falu energis entreprenadverksamhet läggs ner så måste någon annan göra jobbet efter det planerade slutet i september nästa år.

Jan Lindholm, ordförande för gatu- och parkstyrelsen, vill inte låsa fast sig vid någon lösning, men han tycker att det finns ett värde i att kommunen utför denna typ av arbeten. Det gör att kommunen har kunskap när det ska göras upphandlingar och det ger möjlighet att erbjuda arbeten för dem som inte har så lätt att få jobb på den ordinarie arbetsmarknaden.

Han hävdar också att det är mycket billigare om kommunen utför detta i egen regi. Lägst pris blir det om kommunen inte handlar upp vissa delar utan lägger det på en förvaltning.

- Sedan gatu- och parkverksamheten började upphandlas har kostnaderna ökat lavinartat. Kostnaderna för Falu energis arbete har ökat med 40 procent, för övriga entreprenörer med upp till 60 procent, säger Jan Lindholm.

Vad som är dyrt är kostnaderna för upphandlingarna, efterkontrollen och att alla bolag ska ha arbetsledare med kompetens om det som ska utföras och lokalkännedom om Falun.

Senaste upphandlingen om parkskötsel kostade 1,5 miljoner kronor mer än föregående, och en stor del av ökningen har med organisationsförändringen att göra, enligt Lindholm.

Gatuchefen Helen Lott säger att om Falu energi och vatten gör verklighet av planerna finns det två vägar att gå - antingen att privata entreprenörer tar över verksamheten eller att kommunen åter ska göra jobbet i egen regi.

Om kommunen låter privata aktörer ta över så behöver det fattas nya beslut. Kommunen har haft gatu- och parkskötsel i egen regi för att kunna hålla emot på den konkurrensutsatta marknaden, den principen måste då överges. Kommunen skulle även mista personer med specialkunskaper och som har lokalkännedom.

Innan det är dags för nya upphandlingar behöver gatu- och parkförvaltningen få besked om hur politikerna vill ha det.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons